Átadták a Solvex Kft....
Különleges lámpabemut...
Új bútor
Új bútor II.
Akciós bútoraink
Konyhabútor: trükkök,...

A születésnapját ünneplő Vitalitas Bútorgaléria vezetőjé- vel, Scheiber Katalin- nal készült interjút közöl az Alon.hu.

A szombathelyi Megyeháza most felújított Elnöki Lak- osztályában az összes lámpa a Vitalitasból származik.

Ha képre kattint, a kép megnagyobbodik és megtekintheti a képgalériát. Innen újabb képeket vá- laszthat nagyításra. Ha a nagyított képre kattint, a kép monitor-méretűvé válik

Ha a Vitalitas logóra kattint, visszatérhet az első oldalra.

Honlapunk 1024 x 768-as monitorbeál- lításnál élvezhető a legjobban.

Aktualitások - A lámpa a hónap lakberendezési tárgya
 
 
A jól kiválasztott lámpák dekoratívak és praktikusak is


Legyen világosság! - Hogyan válasszuk ki lakásunk lámpáit?

Összeállította: Scheiber Katalin
(Vitalitas Bútorgaléria)

Az írás megjelent az Alon.hu "Életmód és lakberendezés" rovatában

 
A "design"- lámpa egyedi és különlegesLámpát venni nem olyan egyszerű, mint amilyennek tűnik. És itt nemcsak a vásárlás anyagi vonzataira vagy az esztétikai szempontokra gondolunk, másról, ha úgy tetszik komolyabb dolgokról is szó van. Nem feledjük: a bennünket körülvevő világról az információk közel 90 százalékát a látás útján szerezzük be, így amikor világítótestet veszünk, egészségünket, közérzetünket és mindennapjainkat alapjaiban meghatározó dologról döntünk.

Néhány jó tanács, mielőtt nekiállunk lelkesen lámpákat válogatni.

 
Az üvegpolcvilágítás különleges hatású


Mindenekelőtt mérlegeljük, hogy mekkora az a tér, amelyet be szeretnénk világítani, milyen tevékenységet végzünk az adott helyiségben. Azt is gondoljuk át, hogy mi lesz a fényforrások szerepe, olyanokra gondolunk, hogy általános, helyi vagy esetleg hangulatvilágításról van-e szó, direkt vagy indirekt világítást tervezünk-e.
Ha az alapok megvannak, a lakás helyiségein végigbarangolva vegyük sorra a legfontosabb további szempontokat!

 
Az előszobában az irányított fényforrások hasznosak lehetnek
Előszoba, előtér
Mivel ez a helyiség a lakás legfényszegényebb része, illetve ez a tér fogadja a hozzánk betérőket, az a legjobb, ha tervezünk egy mennyezeti világítást, illetve ezt kiegészítendő néhány irányított fényforrást helyezünk el. Ez utóbbiak például megvilágíthatják a tárolórészeket, az öltözködésben segítséget nyújtó bútorzatot vagy akár az előszobában elhelyezett tükröt.

 
A konyhában az általános és a célzott, helyi megvilágítás is fontos
Konyha, étkező

A konyhai munkánkat újabb és újabb berendezések segítik, különböző munkaterületeket hozva létre ebben a helyiségben. Így a már jól bevált, a konyha mennyezetének központjában elhelyezett általános világítást általában ki kell egészítenünk olyan világítótestekkel, amelyek egy-egy munkaterület ideális fényviszonyait meghatározzák, biztonságossá, balesetmentessé teszik az ott végzett munkát.

 
A konyha és az étkező lehet egy térben. A konyhapultokat célzottan világítsuk meg
Az étkező megvilágításánál fontos, hogy az étkezőasztal minden részén a legjobb látásviszonyokat biztosítsuk, erre a legjobb megoldás az asztal fölé szerelt függeszték. A tér méreteit figyelembe véve optimális világítást érhetünk el a helyiségben elhelyezett falikarokkal, amelyek akár étkezőnk díszei is lehetnek.

 
Modern nappali egyedi lámpákkal

Nappali
Az alapszabály: világos környezetben akkor érezzük magunkat jól, ha azt hideg fénnyel hozzuk létre, a kevésbé világos helyeken pedig a meleg, színekben gazdag fények használata a kellemes. Indirekt megvilágítással eltüntethetjük ugyan az árnyékokat, ám ez ingerlékenységet, nyugtalanságot kelt. Ezt elkerülendő az általános mennyezeti világításon túl falikarokkal, állólámpával célszerű helyi, direkt megvilágítást létrehozni. A nappaliban kellemes lehet a hangulatvilágítás is, míg egy-egy képet, műalkotást hangsúlyozó fénnyel tehetünk feltűnővé, még élvezhetőbbé.

 
A hálószobában sz éjjeli lámpa szinte elhagyhatatlan

Hálószoba

A hálószoba a pihenést szolgálja, nem szükséges fényárban úsznia. Legjobb egy mennyezeti lámpát választani általános fényforrásnak, és ezt kiegészíteni az ágyak mellett elhelyezett olvasólámpákkal. Ma már egyre több hálószobaszekrény, gardrób készül beépített világítással, mely jótékonyan segíti a szekrényekben való eligazodást.

 
A Vitalitasban készült sakkasztal és kerrámiasakk jó kiegészítője az asztali lámpa

Gyerekszoba

A gyerekszobák esetében különös gonddal kell figyelni az optimális világításra: úgy kell elhelyezni, hogy a fejlődésben lévő gyermek fényérzékelése ne sérüljön a túl kevés vagy túl sok fénytől. Többek között ezért is kell rendkívül körültekintően eljárnunk a fényforrások elhelyezésénél, ráadásul olyan dolgokra is vigyázzunk kell, hogy a gyermekek a lámpát ne érhessék el.

 
Fürdőszobabútor '2007

Fürdőszoba

A fürdőszoba testünk tisztántartásának, ápolásának a helye, ezért itt kitűnő fényviszonyokat kell teremtenünk. Fontos a tükör jó megvilágítása, ami történhet felülről egyetlen fényforrással, vagy a tükör két oldalán elhelyezett világítótestekkel, amelyek mindkét oldalról egyenletes megvilágítást biztosítanak. Általános világításként válasszunk mennyezeti lámpát, amelynek fényhatását fali lámpákkal tehetjük még ideálisabbá.

 
A nappali olvasó fotelje mellett hasznos az olvasó lámpaDolgozó, íróasztal

Olvasáshoz-íráshoz általában 500-800 lux, számítógépes munkához mintegy 300 lux fényerő szükséges.

 
A dolgozósarok asztali lámpája is lehet dekoratívAz íróasztalok direkt világításáról gondoskodó asztali lámpák fénye nem tükröződhet a számítógép képernyőjén. Ezért alkalmazzunk kétkomponensű, közvetlen és közvetett világítást, így küszöbölve ki a kápráztató hatást.

 
Modern és hangulatos

Az illusztrációként a Vitalitas Bútorgaléria elkészült munkáit vagy az itt megrendelhető lámpák képeit használtuk föl.

" Világításban a Vitalitas otthon van"

Forrás:
www.butorgaleria.hu


Ajánlott oldalaink:
Vitalitas - lámpák a Megyeházán
Lámpa a Vitalitasban
Fényforrások fajtái
Különleges lámpabemutató nyílt a Vitalitasban
Spiralo

Látogatottság:


websas.hu

 

Beállítás kezdőlapként
|
Hozzáadás a kedvencekhez
|
Ajánlás e-mailben
|
Szerzői jogok

(c) 2004. Vitalitas Savariae Bt. Minden jog fenntartva.
Az oldal a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium támogatásával készült.

Designed & developed by
ISIS-COM & Y'SOLUTIONS & Kecskés Zoltán