Kronológia
Alapítvány
Vitalitas Galéria
Iparművészet
Dr. Kiss Gyula Kultur...
Scheiber Katalin

Garantálja a Vitalitas Galéria színvonalának a megőrzését az, hogy kiállítóink közé csak az kerülhet, akit a Vita- litas Savariae Művé- szeti Alapítvány kura- tóriuma gondos mér- legelés után jóváhagy.

Ha képre kattint, a kép megnagyobbodik és megtekintheti a képgalériát. Innen újabb képeket választhat nagyításra. Ha a nagyított képre kattint, a kép további nagyatását érheti el.

Ha a Vitalitas logóra kattint, elérheti a nyitó oldalunkat.

Galéria - Horváth János 2010. ausztus 19-i kiállításának megnyitása
 
 
Horváth János: Önarckép

..."egy kép személyes megszemlélését semmivel sem lehet pótolni. Munkácsy „Tépéscsináló”-ját ugyan körül lehet írni, de a színek összhangját, a kép kompozícióját, stílusát, a róla alkotott összbenyomást csak személyes megszemlélés teszi életszerűvé." - mondta többek között Széll Kálmán a tárlatmegnyitón.


Horváth János festőművész kiállítását 2010. augusztus 19-én 17 órakor prof. dr. Széll Kálmán nyitotta meg. A Vasi tájak, vasi emberek című kiállítás 2010. szepetember 30-ig tekinthető meg a Vitalitas Galéria nyitvatartási idejében (hétköznap délután 13.30 és 17.30) között. A Savaria Karnevál alatt 10-18 óra között van nyitva a galéria.

 
A szombathelyi Savaria Legio tagjai készülődnek

Olyan sokan jöttek el, hogy az utcán rekedtek azok, akik akárcsak egy percet is késtek Horváth János festőművész Vitalitas Galériabéli kiállításának a megnyitásáról. Szerencsére a Savaria Karneválhoz kapcsolódó, „Vasi emberek, vasi tájak” című tárlat a karnevál ideje alatt reggel 10-től 18 óráig folyamatosan megtekinthető. A karnevál után a Vitalitas Galéria nyitvatartási idejében, hétköznap délután fél kettő és fél hat között lesz nyitva a kiállítás.

 
Scheiber Katalin, a Vitalitas Galéria vezetője köszönti a nyolcvanéves mestert

Az ebben az évben 80 éves születésnapját ünnepelő Horváth Jánost és a tárlatmegnyitóra érkezőket Scheiber Katalin, a Vitalitas Galéria vezetője köszöntötte. Kiemelte, hogy a szombathelyi tanárképző főiskola nyugalmazott tanára egy évtizede aktív tagja a galéria működését irányító Vitalitas Savariae Műszeti Alapítvány kuratóriumának, részt vesz a kiállítók kiválasztásában, számos kiállítást szervezett, sőt nyitott meg a Vitalitas Galériában. Scheiber Katalin után Czikora István operaénekes Wolf Péter „Ave Máriá”-ját majd Bródy János „Ha én rózsa volnék…” kezdetű dalát adta elő.

 
Polgár Erzsébet verset mond a megnyitón

A tisztelők és tanítványok nevében Polgár Erzsébet egy Balogh József-verset, Nagy János költő pedig saját művét. „Az ajtóban” című szonettjét adta elő, amelyet egykori tanárának, Horváth Jánosnak hasonló című képe ihletett.
Széll Kálmán orvosprofesszor Horváth János életét ismertetve kiemelte, hogy a festő a Magyar Képzőművészeti Alapnak kerek 50, a Magyar Képzőművészek Szövetségének pedig egy híján negyven éve tagja.Kiállításait lehetetlen fölsorolni, a Dunántúltól Budapesten át az Alföldig, két ízben Grazban, két alkalommal Németországban is kiállított.

 
Czikora István operaénekes

Pályája során 15 alkalommal 10 díjat kapott, Vas megyei pályázati díjban pl. három alkalommal részesült. Öt kiemelkedő köztéri alkotása Celldömölkön, Hajdúhadházon, Őriszentpéteren és Debrecenben pannók ill. bibtichon formában marad az utókorra. A Berzsenyi Dániel Tanárképző Főiskolán sok ezer hallgatónak adott életre szóló leckét, ahonnét tanszékvezető főiskolai tanárként 1992-ben ment nyugdíjba. Azóta visszavonultan Szalafőn él, méghozzá nem tétlenül, hiszen ezidő alatt töretlen alkotó kedvét és művészetszeretetét hat kiállítás és hat díj dicséri. Sőt!

 
Művész /pasztell/

Látszólagos őrségi remeteélete biztosította számára, hogy most már egészen a művészetének áldozhassa életét. Az Őrség egyedülállóan bájos természeti szépsége megihlette és fogva tartotta, s ez a szerelem megjelenik képein is.

 
Nagy János költő saját versét adta elő

Nyolcvanéves születésnapjára az Őrségi Vendvidék Naturpark Egyesület rangos kiadvánnyal hálálta meg az őrségi kultúrát gazdagító tevékenységét, amelyben legjelentősebb – nagyobbrészt tojástempera, kisebbrészt pasztell – képei színes alakbanm találtak egymásra. A képek témája és stílusa kiforrott, kiérett művészetet árul el, s maguk helyett beszélnek.

 
Cigarettázó

Mert egy kép személyes megszemlélését semmivel sem lehet pótolni. Munkácsy „Tépéscsináló”-ját ugyan körül lehet írni, de a színek összhangját, a kép kompozícióját, stílusát, a róla alkotott összbenyomást csak személyes megszemlélés teszi életszerűvé.

 
A kiállítást megnyitó Széll Kálmán Horváth Jánossal beszélget

... Horváth Jánost nem érdeklik a részletek, képei nem hasonlítanak a színes fotókra, mert azok ma már a festőnél tökéletesebben képesek a tárgyuk színeit és rajzait élethűen visszaadni. Horváth egyfajta sajátos és egyéni festői látásmód tolmácsolásával az esemény vagy impresszionáló élmény lényegszerű megörökítésére törekszik. Nem érdekli a rajzosság, csak az ábrázolás markánssága, lényeg legfőbb kifejezése, azok a szembetűnő mozzanatok és színfoltok, amik a festőt megragadták, s amelyek tolmácsolásával megjeleníti és továbbadni igyekszik a reá gyakorolt élménybenyomásokat.

 
Pásztor (pasztell)

Képei az Időtől elrabolt pillanatképek rögzülései, a konzervált, lefagyasztott idő néma, de maradandó tanúi, a valóság saját festői nyelvén kifejezett dokumentumai. Nem csoda, ha a képek tárgyai nagyrészt választott szűkebb páriájából, az Őrségből származnak. Abból a tájegységből, a hol a téeszesítés elmaradása miatt talán a leginkább megőrződött a régi falu archaikus élete.A kiállítás megnyitásáról beszámoló olvasható az Alon.hu -n.A Vitalitas Galériát működtető közalapítvány, a Vitalitas Savariae Művészeti Alapítvány kuratóriuma köszönetet mond mindazoknak, akik az adójuk egy százalékát a 18893500-1-18 adószámra irányították, hozzájárulva a régióban alkotó képzőművészeknek bemutatkozási lehetőséget nyújtó Vitalitas Galéria fenntartásához.

A Vitalitas Galéria médiatámogatói:Látogatottság:

websas.hu

 

Beállítás kezdőlapként
|
Hozzáadás a kedvencekhez
|
Ajánlás e-mailben
|
Szerzői jogok

(c) 2004. Vitalitas Savariae Bt. Minden jog fenntartva.
Az oldal a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium támogatásával készült.

Designed & developed by
ISIS-COM & Y'SOLUTIONS & Kecskés Zoltán