Kronológia
Alapítvány
Vitalitas Galéria
Iparművészet
Dr. Kiss Gyula Kultur...
Scheiber Katalin

Garantálja a Vitalitas Galéria színvonalának a megőrzését az, hogy kiállítóink közé csak az kerülhet, akit a Vita- litas Savariae Művé- szeti Alapítvány kura- tóriuma gondos mér- legelés után jóváhagy.

Ha képre kattint, a kép megnagyobbodik és megtekintheti a képgalériát. Innen újabb képeket választhat nagyításra. Ha a nagyított képre kattint, a kép további nagyatását érheti el.

Ha a Vitalitas logóra kattint, elérheti a nyitó oldalunkat.

Galéria - Vincze Csaba
 
 
2011. szeptember 30-án 17 órakor Csermelyi András nyitotta meg Vincze Csaba építészmérnök tárlatát a Vitalitas Galériában. Mindenkit szeretettel látunk!

 


Vincze Csaba szakmai önéletrajza

 
Daraboshegyi rk. templom

1942. május 21-én születtem, szüleim Szergény községben falusi tanítók voltak. Két lányunk és öt unokánk született.
A celldömölki gimnáziumban először magyar, majd földrajzszakos tanár szerettem volna lenni. De felvettek a műegyetemre, így 1965-ben az Építész Karon diplomáztam. Jeles eredménnyel az Ipartervbe is mehettem volna, de akkor már társadalmi ösztöndíjam �és özvegy édesanyám- haza vonzott Vas megyébe. Fél év kivitelezői gyakorlat után a Megyeházára helyeztek az építési osztályra. Ott is maradtam rendezési tervi és műemléki előadóként 1970-ig, míg a szerződésem szólt.
Ezen időszaknak köszönhetem feleségemet, Kocsis Piroska mérnök kollégámat a VASITERV-ből, első gyermekünket, MOP házas kezdő diplomás barátaimat. Első szakmai kapcsolataimat is, köztük az akkor még �rangon alulinak� kezelt családi házas tervezés terén egy sikeres házat. Heckanast János méltatta az Építőművészetben, és 1970-ben fel is vettek a MÉSZ-be a beküldött dokumentációk után.

 
Oladi Kastély

Megyénkben ekkor élénk helyi műemlékmentő munka folyt. Szalafő, Cák népi műemlékeit a kőszegi Jurisich tér néhány polgári házát akkor vásárolta meg a megye. Indult a sárvári várrekonstrukció. E munkákból valami rám is jutott, így érdeklődni kezdtem a műemlék-rekonstrukciók iránt, és kapcsolatba kerültem Dr. Kiss Gyula tanárral, Bárdossi János muzeológussal és C.Harrach Erzsébet OMF felügyelővel. Mindegyikük példája inspiráló volt egy kezdő mérnök számára. A hatósági munka kevésbé.

 
Kőszeg, Gesztenyés sarok

1970-ben kerültem a felfutóban lévő VASITERV-be. Kőszegi foghíjbeépítés jellegű munkákkal kezdtem, a várköri szolgáltatóház és diákotthon tervezésekkel. Majd egy korai nagy feladat �maradt rám�: a kórház ideg-elme tömbjének átépítése és bővítése 220 ágyas belgyógyászattá. Az akkor új és szép Heckenast János féle pavilon homlokzati motívumát vettem át a bővítés homlokzatára, belső elrendezése viszont az adottságokhoz igazodott. Valószínű jól, mert később a huszár úti kórház rekonstrukciót is tervezhettem (178 ágy, az azóta elköltözött fertőző részen szobánként vizesblokkokkal). Átépült 1984-89-ben.

 
Rumi lakóház

1975-ben egy önkéntes-kör szerű szervezetben, a HNF megyei műemlékvédelmi bizottságában titkár lettem. 14 évig szerveztem a párt �független és vegyes szakterületből verbuválódott tagságot. Jó pár hasznos kezdeményezés indult ki tőlünk. Kettőben tervező is lettem. A körmendi kastély lovardájából javaslatunkra alakult ki a színház. Nagy nehezen, mert a várost előzetesen 660 férőhelyes új színház tanulmánytervével bíztatták. Mi meg 456 férőhelyet tudtunk csak elhelyezni. (Az �új� szombathelyiben 290 ülés is megfelel.)

 
Acsádi lakóház

De megyei és OMF támogatással 1975-ben megterveztük és pár év alatt a dísz udvar és a környezet részleges rendezésével együtt el is készült. A kőszegi Várkör polgári iskolájának megmentése 1977-ben ennél kockázatosabb akció volt. Bontásáról alkudoztak a megyei vezetők, amikor néhányan épp őket kértük a műemlékpusztítás megakadályozására. Sikerült. 100 ezer kötetes könyvtár tervét 1980-ban készítettük.

 
Szombathelyi lakóház

Azóta a ház földszintjére ismét üzleteket költöztettek, hogy a fenntartás költségét mérsékeljék, pedig akkor meg azt vitatták, nem lesz-e kicsi a könyvtár. E munkáknál sikerült kompromisszumot kötni az igény és az anyagi lehetőség, valamint a funkcionális követelmények és a restaurátorok nézetei között. Volt viszont három olyan tervem, ahol a profi beruházók alaposságát megismerhettem. Az akkor új funkció: a számítástechnika igényelt új irodaházat Szombathelyre, Székesfehérvárra, Zalaegerszegre 1972 és 82 között terveztem technológiát és az energetikai igényeket kiszolgáló székházakat. A fehérvári külön érdekessége az igényelt Lift-Slab építéstechnológia. Készre öntött vasbetonfödémet hidraulikus sajtók emeltek a helyükre. Ez a rendszer a szaktervezők alapos együttműködését kívánta, amire az akkori VASITERV képes volt.
Lakóháztervezésben is volt részem. A Váci Mihály utcában három épületben összesen 335 lakást terveztünk alagút-zsaluzatos technológiával. A szomszéd panel házaknál gazdagabb belső terekkel és homlokzatokkal és �mivel nem kellett mindent 100 km-ről szállítani- gazdaságosabban. Több kisebb lakóházat is terveztünk (pl. a Centenáris hídnál) de ezeket nem részletezem.

 
Szombathely, Oladi lakótelep

1978-84 közt viszont Kőszegen egy egész épületcsoportot terveztünk a kőszegi belváros, pontosabban a régi magyar előváros kapujába. A volt Gesztenyés étterem, és környezete (ABC, orvosi rendelő, lakások) készültek terveim szerint. Szintén kőszegi feladat volt a lakótelepi iskola (1988-90) és sportcsarnok. Ez eredetileg az iskolához igazodó méretű lett volna, de városi sportcsarnokká nőtt. A rácsostartós acélváz szigorúságát faburkolatok, játékos tetőablakok, palafedés mérsékli, bár így is igen nagy (24x46 m-es).
A tornatermek nagy kockája másutt is okozott gondot számomra. 1993-ban az oladi szakközépiskolába (parkba, kastély mellé) kellett tornatermet terveznem. A csatlakozó öltözőkkel, labor helyiségekkel úgy egészítettük ki a főtömeget, hogy alig látszik ki. Belül pedik kis erkélyek oldják a 18,5x28,5 m-es teret. Később (2000-ben) a csepregi szakközépiskola 12x24 m-es tornaterméből sikerült az iskola meglévő épületetihez igazodó (és szintén lelátós) termet alakítani.

 
Székesfehérvári SZÜV

1990 és 97 közt a TÉK Kft-ben dolgoztam. Újdonság volt a leépülő (de sokáig védett) iroda után egy elsősorban kivitelező profilú vállalatnál tervezni. A vállalkozói versenyszellem és a rugalmas együttműködés jó példája volt a TÉK. De �hajtós� hely is volt, amiből lassan kiöregedtem. Közben terveztünk a Styl számára Szombathelyen nagy raktárat, amit a kivitelező kollégák bravúrosan az üzemelő raktár fölé építettek, és Körmendre is üzemet. Olaszokkal közösen építettünk a Lengyár területén 1991-92-ben hatalmas új fonógyárat. Majd 95-97 közt Sárvárra gimnázium bővítést, és egy egész lakótömböt az oladi Faludi és Kassák utcák szögletébe. A beépítési tervet módosítva szélvédett belső udvart alakítottunk ki, -hogy üzletek is legyenek- függőfolyosós házat a főút felőli oldalon. A volt klinika helyén egyedi, a zártsorhoz lépcsőzötten csatlakozó házat terveztünk a Wesselényi utcában.
1997-től saját cégben dolgoztam, ahol csak feleségem volt a főnököm. Szakmabeli lányom és vejem néha bedolgozott.

 
Rátóti templom

Ekkor már időm jelentős részét evangélikus gyülekezetünk és az evangélikus egyházunk építési feladatai foglalták el. Terveztük a szombathelyi templomunk mögött felépült szeretetotthont (1998-2001), a kőszegi gyülekezeti házat és az ev. Iskola diákotthon bővítését (2006). Közös munkánk volt 2005-ben a SAVARIAPLAN-nal, a szombathelyi művészeti gimnázium bővítése.
E nagy munkákkal párhuzamosan 40 éven át terveztem családi házakat, üdülőket. Többet leközöltek különböző folyóiratok, díjaztak is párat. Jó funkciójukat viszont kollégáim díjazták: több szaktervező mérnök társamnak is én tervezhettem a lakóházát.

 
Szombathelyi lakóház

A rendszerváltás után kápolnák tervezésére is nyílt lehetőség. Leginkább a türelmi rendelet utáni faépítészetet idéző rátóti kápolnát (1991) és a román templomra emlékeztető daraboshegyit (1994) szeretem. A sok feladatot a cégeken át velem együttműködő kolléganőim Fritzné Gabi, Bárdossiné Jutka segítségével tudtam elvégezni, és feleségem (jobbik felem) segítségével, kritikájával. Köszönet érte. Köszönöm kollégáim együttműködését is, ami sok vitával, még több barátsággal járt.

Szombathely, 2011.
Mellék foglalkozásaim:
Főépítészi munka Kőszegen: 1986 tól 92-ig
Bükön: 1991től 97-ig
A vas-zalai Építész Kamara elnöke voltam. 94 � 96 közt, majd a Vasi Kamara alelnöke 2011-ig.
Fontosabb kitüntetéseim:
2003. Szombathely város Hefele díja
2007. Vas megye Közgyűlésének Pável Ágoston emlékérme

Szakirodalmi publikációim: épület ismertetések, további szakmai tanulmányok: Vasi Szemle 1976/3, a körmendi Batthyányi kastély
Magyar Építő művészet 1982/2, az újraélesztett Kőszeg
Magyar Építőipar 2002/7-8 Családi ház építés tegnap és ma
A Vasi Építész és Mérnök folyóirat szerkesztőjeként hat éve rendszeres kis publikációk
..

A Vitalitas Savariae Művészeti Alapítvány köszönetet mond ezúton is mindazoknak, akik az adó 1%-át a Vitalitas Savariae Művészeti Alapítvány adószámára (18893500-1-18) ajánlották fel.

Forrás: www.butorgaleria.hu
Köszönetet mondunk a Vitalitas Galéria kiemelt médiatámogatóinak:Látogatottság:

websas.hu

 

Beállítás kezdőlapként
|
Hozzáadás a kedvencekhez
|
Ajánlás e-mailben
|
Szerzői jogok

(c) 2004. Vitalitas Savariae Bt. Minden jog fenntartva.
Az oldal a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium támogatásával készült.

Designed & developed by
ISIS-COM & Y'SOLUTIONS & Kecskés Zoltán