Kronológia
Alapítvány
Vitalitas Galéria
Iparművészet
Dr. Kiss Gyula Kultur...
Scheiber Katalin

Garantálja a Vitalitas Galéria színvonalának a megőrzését az, hogy kiállítóink közé csak az kerülhet, akit a Vita- litas Savariae Művé- szeti Alapítvány kura- tóriuma gondos mér- legelés után jóváhagy.

Ha képre kattint, a kép megnagyobbodik és megtekintheti a képgalériát. Innen újabb képeket választhat nagyításra. Ha a nagyított képre kattint, a kép további nagyatását érheti el.

Ha a Vitalitas logóra kattint, elérheti a nyitó oldalunkat.

Galéria - Stekovics Gáspár
 
 
Párhuzamos strukturák

2011. augusztus 18-án 17 órakor nyitotta meg Rasperger József grafikusművész Stekovics Gáspár képzőművész "Párhuzamos struktúrák" című kiállítását a 10 éves Vitalitas Galériában. A kiállításon közreműködött Kelemen Zoltán színművész, a Weöres Sándor Színház tagja. A kiállítás 2011. szeptember 15-ig minden hétköznap 13.30 és 17 óra között ingyenesen látogatható. Minden érdeklődőt szeretettel várunk.

 


A kiállítás megnyitóját élénk sajtóérdeklődés kísérte, jelen volt többek között a Szombathelyi Televízió (amely a kiváló képzőművésszel interjút is készített), az Alon.hu főszerkesztője, a Vaskarika.hu, a Nyugat.hu, a Vas Népe újságírója.

 A tárlatmegnyitóra korán érkező érdeklődők még befértek a galériába, a később jövők sajnos, kinn rekedtek.

 


A kiállításon megjelenteket Scheiber Katalin, a Vitalitas Galéria bútortervezője köszöntötte majd Patai Katalin, a tulajdonosnő lánya kérte fel Kelemen Zoltán színművészt, a szombathelyi Weöres Sándor Színház tagját. A tárlatmegnyitóra érkezők előbb József Attila "Íme, hát megleltem hazámat" majd a kiállítás megnyitójának a végén Ágh István versét hallhatták kiváló előadásban.

 


Ez utóbbi hangos illusztrációnak is tekinthető volt, hiszen Stekovics párhuzamos struktúrái vonatkoznak szinte mindenre: költeményre, fotóra, a természetre, élő személyekre egyaránt. Így a tárlaton összeért minden: a Stekovics-fotón látható az éppen megmetszett szőlővessző kibuggyanó nedve, Ágh Istvánnak a szőlőről szóló verse és a tárlatmegnyitón hallható volt e verssorok értő előadása is.

Rasperger József a kiállítást megnyitó szavaiban kiemelte, hogy

 Szombathely képzőművészeti életére jelentős megújító hatást gyakorolt a "Bartek - Oroszy - Stekovics - T. Takács" vezette csoport, amelynek első kiállítását még az MMIK-ban ő maga rendezte. A K-17-es Galéria néven rövid ideig önálló kiállító teret is működtető csoportnak,

 akihez tartozó Bodorkós András műveit a Vitalitas Galéria is bemutatta Oroszy Csaba kiváló ajánlásával a 2003. március 21-én nyílt tárlatán, az egyik legszínesebb egyénisége Stekovics Gáspár. "Steko" pályájának indulásakor képes volt a legkülönbözőbb alkotók stílusában "dolgozni", majd megtalálva a saját stílusát, az absztrakció legelvonatkoztatottabb formáiban hozta létre alkotásait.
"Mert minden műalkotás absztrakció, hiszen például a festő a háromdimenziós formát kétdimenzióssá teszi, "Gazsi" pedig ennél tovább, a lehető legtovább lép, a '70-es években divatos strukturalisták nyomdakain haladva elsősorban a szerkezetre koncentrál és hoz létre valami szemet - lelket gyönyörködtetőt. Irígykedni lehet arra, aki nagyméretű otthonában Stekovics Gáspár nagyméretű képével szemben ébred.

 A tárlatmegnyitón a szombathelyi művészeti élet számos kiválósága is megjelent, köztük a felvételünkön látható Horváth János is. A kiváló alkotó, aki a Vitalitas Savariae Művészeti Alapítvány kuratóriumának is a tagja, ezúttal nemcsak tárlatlátógatóként érkezett, hanem Stekovics Gáspár jóvoltából

 "modellként" is szerepelt, hiszen a kiállító művész egy korábbi Vitalitas-tárlat látógatójaként örökítette meg Horváth Jánost. A struktúrák nyomán

 készült lírai absztrakt festménye már egészen új dimenzióban idézi meg az idős mester fotója kapcsán kelt élményeket.

 Stekovits Gáspár játékos alkotó tehetségének kiváló példája a bal oldali felvételünk is. A struktúrák párhuzamainak a keresése nemcsak a szoros értelemben vett művészi alkotásokban mutathat eredményt, mint irodalom és előadóművészet valamint fotó, fotó és festmény, hanem akár mindennapi tárgy és műalkotás. A Vitalitas Bútorgaléria kereskedelmi forgalomban árusított lámpája így magasztosul fel a művész absztrakt festménye alá helyezve, kerül új dimenzióba, kicsit maga is a műalkotás részévé válva.A tárlatmegnyitóról kiváló beszámolók jelentek meg az Alon.hu -n, a Westindex.hu -n, Vaskarika.hu -n, a Vas Népe elektronikus változatán és a Nyugat.hu -n..

A Vitalitas Savariae Művészeti Alapítvány köszönetet mond ezúton is mindazoknak, akik az adó 1%-át a Vitalitas Savariae Művészeti Alapítvány adószámára (18893500-1-18) ajánlották fel.

Forrás: www.butorgaleria.hu
Köszönetet mondunk a Vitalitas Galéria kiemelt médiatámogatóinak:Látogatottság:

websas.hu

 

Beállítás kezdőlapként
|
Hozzáadás a kedvencekhez
|
Ajánlás e-mailben
|
Szerzői jogok

(c) 2004. Vitalitas Savariae Bt. Minden jog fenntartva.
Az oldal a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium támogatásával készült.

Designed & developed by
ISIS-COM & Y'SOLUTIONS & Kecskés Zoltán