A mozgás szerepe a v...
Mozogva ülni?
Ha ülve kell dolgozni...
Ülés és pihenés
Hanyagtartás gyermekk...
Tehetünk a derékfájás...
A civilizáció áldás v...
A derékfájás (hátfájá...

A testmozgás, ha rendszeresen és kellő intenzitással végezzük, a szív- és keringési betegségekkel kap- csolatos halálozást annyival csökkenti, mint a gyógyszeres és a műtéti kezelés együtt véve. Csökkenti ezen kívül a cukorbe- tegség, a csontritku- lás, az izületi beteg- ségek és a vastagbél- rák előfordulását is!

Ha a Vitalitas logóra kattint, elérheti a nyitó oldalunkat.

Egészség, életmód - Mozogva ülni?
 
 
Két csigolya között ép porc

Manapság rengeteget ülünk. Már az óvodában elkezdjük az ülést és folytatjuk az iskolában is. És ülünk a munkahelyünkön. Ülünk a buszon vagy az autónkban. Ülve olvasunk könyvet vagy újságot, ülünk a tévé előtt is, és persze az internetet is ülve böngésszük...
Tudjuk-e azonban azt, hogy az ülés sokfajta szenvedésünk, betegségünk forrása?
Ülő testhelyzetben nehezebben áramlik vissza a vér a lábunkból a szívünk felé, és ez hajlamosít alsó végtagi visszértágulat kialakulására illetve vérrögképzödésre, trombózisra. A tartós egy helyben ülés a gerincet is fokozottan terheli. És ez lehet az alapja a szpondilózisnak, a porckorongsérvnek, a lumbágónak, az isiásznak.
Pedig megelőzhetnénk ezeket az elváltozásokat! Hogyan?

 
Az "isiász" lényege: a porckorongsérv

Nézzünk előbb néhány részletet!

A gerinc a legnagyobb terhelést álló testhelyzetben tudja elviselni. Lehajláskor, görnyedve üléskor a terhelés a csigolyáknak, a porckorongoknak (kékkel jelölve) csak kisebb részét éri, és abban az esetben, és ha ez tartós, akkor a porckorongokban degeneratív elváltozások alakulnak ki. Szerencsétlen esetben a porckorong rostos burka megrepedhet, és e nyíláson át kitüremkedő sérvtartalom nyomhat akár egy ideget is (az ábrán zölddel jelölve), mely kegyetlen fájdalom forrása. Mit tehetünk tehát mindezeknek a megelőzésére?

 
Szék - mozogva ülésre
Az a legjobb, ha nem ülünk. Ha mégis ülnünk kell, helyesen tesszük, ha ülés közben hátradőlünk, és megmozgatjuk az izmokat, az izületeket, megváltoztatjuk a gerinc terhelésének irányát, segítjük kiüríteni az alsó végtag vénáit.
Tehát hintázzuk a széken, mint gyerekkorban? Igen! Persze, ne hagyományos székkel, mert könnyen hanyatteshetünk!
A norvég Stokke tervezői szerencsére megtalálták a megoldást. Sokfajta kialkítású, de azonos ("mozogva ülni") elven működő széket terveztek tanuláshoz, munkához, pihenéshez, amelyekkel könnyedén megmozgathatjuk a gerincünket, ugyanakkor garantáltan nem esünk hanyatt. Hogy ez fárasztó? Épp ellenkezőleg!

 
Az ilyen szék sokat segíthetMár a babakocsit is úgy tervezték, hogy a maximális biztonság mellett mozogjon annyit a gyermek, amennyit csak szeretne. A gyerekszék megtervezésénél is ugyanez volt az alapelv. A Variable, Thatsit, Date, Gravity: pedig székek, amelyeket fiatalok és idősebbek megmozgatására teremtettek, székek, amelyeken hagyományosan és többnyire térdepelve is ülhetünk, székek, amelyek szinte kikövetelik, hogy változtassuk meg az alsó végtagjaink és a gerinc helyzetét, székek, amelyek különleges gyártási technikájuknak köszönhetően a mozgásból adódó többletterhelést könnyedén viselik el évtizedekre, székek, amelyek minőségét jelzi a hétéves gyártói garancia.

Ajánlott oldalaink:
Kamaszkori hanyagtartás
A mozgás szerepe az egészség megőrzésében
Áldás vagy átok? A civilizáció hatásai

Látogatottság:

websas.hu

 

Beállítás kezdőlapként
|
Hozzáadás a kedvencekhez
|
Ajánlás e-mailben
|
Szerzői jogok

(c) 2004. Vitalitas Savariae Bt. Minden jog fenntartva.
Az oldal a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium támogatásával készült.

Designed & developed by
ISIS-COM & Y'SOLUTIONS & Kecskés Zoltán