Kronológia
Alapítvány
Vitalitas Galéria
Iparművészet
Dr. Kiss Gyula Kultur...
Scheiber Katalin

Garantálja a Vitalitas Galéria színvonalának a megőrzését az, hogy kiállítóink közé csak az kerülhet, akit a Vita- litas Savariae Művé- szeti Alapítvány kura- tóriuma gondos mér- legelés után jóváhagy.

Ha képre kattint, a kép megnagyobbodik és megtekintheti a képgalériát. Innen újabb képeket választhat nagyításra. Ha a nagyított képre kattint, a kép további nagyatását érheti el.

Ha a Vitalitas logóra kattint, elérheti a nyitó oldalunkat.

Galéria - Molnár-C. Pál életrajzi adataiból
 

2007. március 2-án 17 órakor dr. Veres András szombathelyi megyés püspök nyitotta meg Molnár-C. Pál kiállításunkat. A tárlatmegnyitóról olvashat, ha idekattint: Molnár-C. Pál - kiállítás.

 
Molnár-C. Pál: Szent Erzsébet (a szombathelyi ferences templom oltárkép) /Székely Anikó fotóművész f

Molnár-C. Pál (1894-1981) életrajzi adataiból
Tompapusztán született. Nevében lévő C. betűt francia édesanyja családi nevéből (Contat) vette át. Már 1912-ben országos első díjat nyert egy diákrajzpályázaton, 1915 és 1918 között a budapesti Képzőművészeti Képzőművészeti Főiskolán tanult. 1918-tól Svájcban élt, Lausanne-ban két, Genfben egy kiállítást rendezett. 1921-22-ben Párizsban tartózkodott. Az első hazai kiállítására 1923-ban Budapesten került sor, 1924-ben tagjává választotta a Képzőművészek Új Társasága. 1923-tól foglalkozott egyházművészettel, 1925-ben Szt. Antal-feszületével díjat nyer. 1926 és 1929 között több száz lendületes, nagyvonalú grafikája jelent meg a Pesti Naplóban, Az Estben, a Magyarországban. 1926-ban Szt. Ferenc-képével ifjúsági díjat nyert, 1927-ben a Szt. Ferenc rajzsorozatáért I. díjat kapott. 1928 és 1931 között ösztöndíjasként Rómában tartózkodott. Ezt követően számtalan hazai és nemzetközi kiállításon vett részt.
Számos díjat nyert, többek között Szinyei Merse Társaság díja, Budapest Ferenc-József-díja, aranyérem (Varsó), festészeti díj (Padova) (1934), Budapest, Róma, Milánó: aranyérem (1936), Párizs, Róma: aranyérem (1937), Varsó: aranyérem (1938), 1939-ben kitüntették XII. Pius pápa "Pro arte et ecclesia" keresztjével. Művei hazánk számos települése mellett megtalálhatók a világ nagy múzeumaiban, így Nürnbergben, Münchenben, Rómában, Velencében, Edinburghben, New Yorkban, Chicagóban.

A Vitalitas Galériát működtető közalapítvány, a Vitalitas Savariae Művészeti Alapítvány kuratóriuma köszönetet mond mindazoknak, akik az adójuk egy százalékát a 18893500-1-18 adószámra irányították, hozzájárulva a régióban alkotó képzőművészeknek bemutatkozási lehetőséget nyújtó Vitalitas Galéria fenntartásához.

A Vitalitas Galéria médiatámogatói:

 

Beállítás kezdőlapként
|
Hozzáadás a kedvencekhez
|
Ajánlás e-mailben
|
Szerzői jogok

(c) 2004. Vitalitas Savariae Bt. Minden jog fenntartva.
Az oldal a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium támogatásával készült.

Designed & developed by
ISIS-COM & Y'SOLUTIONS & Kecskés Zoltán