Arrital - konyhabútor
Konyhabútor (egyedi é...
Háló, ágyrács, matrac...
Egyedi bútor, egyedi ...
Nappali, nappalibútor
Étkező, étkezőbútor
Előszoba, gardrób, ga...
Árnyékoló
Kisbútorok, kiegészítők
Egészségvédő bútor
A természetes anyagok...
Lámpa
Ajtó
Szőnyeg, növényi rost...
Gránit, márvány, stukkó
Laminált bútor fiatal...
Scheiber Katalin, a V...
Belsőépítészet
Fényforrások
Matracot hogyan válasszunk?
Konyhabútor: trükkök,...
Lépcső
MDF, HDF, OSB, furnér...
Sakkasztalka
Dr. Kiss Gyula egyesü...

Ha a Vitalitas logóra kattint, elérheti a nyitó oldalunkat.

A legújabb bútor- képeink az "Aktuali- tások" között láthatók.

Ha képre kattint, a kép megnagyobbodik és megtekintheti a képgalériát. Innen újabb képeket vá- laszthat nagyításra. Ha a nagyított képre kattint, a kép ideális méretűvé válik.
Honlapunk 1024 x 768-as monitorbeál- lításnál élvezhető a legjobban.

Bútor, belsőépítészet - Matracot hogyan válasszunk?
 
 
Az ideálisan megtámasztott gerinccel pihentető az alvás


A gerincbetegségek megszaporodása miatt az utóbbi években egyre többet foglalkoznak avval, miképp lehet az alvás alatt az emberi testet ideálisan megtámasztani. Hogy miért is probléma ez?

 
Ha alvás közben a gerinc megtámasztása ideális, akkor a gerinc egyenes, szalagjai nem feszülnek meg

Egy kis anatómia, élettan
A vízszintesen fekvő ember az alatta lévő ágybetétet (matracot) nem egyenletesen terheli meg, a medencéjénél például nagyobb súllyal, mint a nyakánál. Ha azonban az ágybetét teherbíró képessége mindenütt egyforma, ez avval jár, hogy a gerincünk alvó helyzetben az élettanitól eltérő görbületet vesz föl. Ennek következtében a gerinccsigolyákat összekötő izületi szalagok, inak, izmok egy része megfeszül, ami akár ahhoz is vezethet, hogy reggel fáradtan, esetleg hát- és derékfájással ébredünk föl.
A matrac, az ágyrács szerepe
A fenti élettani megközelítés alapján a fekvő helyünktől azt várjuk el, hogy a gerincünket úgy támassza meg, hogy a gerincet alkotó képletek sose feszüljenek meg, egész éjszaka pihenni tudjanak. A gerinc kényszertartásának elkerülésére mind a matracgyártók, mind az ágykeretkészítők dolgoztak ki megoldásokat. Mielőtt ezeket részleteznénk, tekintsük bele a matracok belsejébe!

 
A bonellrugón légáteresztő hydrolatex, ezen a vérkeringést segítő "masszírozó hab"A matracok csoportosítása
Manapság alapvetően két csoportra oszthatók az ágybetétek: rugósakra és rugót nem tartalmazókra. Vannak természetesen más felosztások is, így beszélhetünk acélrugós, szintetikus habos, csak természetes anyagokat tartalmazó (bio)matracokról stb. A matracok többsége többféle anyag kombinációjából áll.Rugós matracok
A rugós matracok esetében további megkülönböztetésre van lehetőség, találkozhatunk bonellrugós vagy táska-, más néven zsákrugós kivitellel is.

 
Egyszerű bonellrugós ágybetétA bonellrugós matracokban a rugók erősen rögzítve vannak egymáshoz, optimális esetben pedig a rugók között szivacscsíkok helyezkednek el, amelyek követik a rugók mozgását. Ha a bonellrugót terhelés éri, „magával rántja” az összes rugót, továbbadva ezzel a mozgást az ágybetét egyéb területeire is.

 
Latex-, kókuszrostréteggel borított táskarugós matrac


A zsák- (más néven táska)rugós matracok lényege, hogy minden egyes acélrugó külön-külön egy-egy kis zsákban helyezkedik el, és csupán a zsákok vannak rögzítve egymáshoz. Ezért, ha egy rugót nyomás ér, ezt csak a közvetlenül mellette lévő rugónak adja át. A zsákrugós matracok előnye továbbá, hogy a rugók esetleges sérülése, törése estén a zsák nem engedi, hogy a törött rugódarab a matrac szerkezetébe fúródjon. A zsákrugós matracok általában kétszer annyi rugót tartalmaznak, mint a bonell rugós változatok, ezzel biztosítva a nagyobb rugalmasságot.

A rugó nélküli matracok
A nem rugós matracok latexből, e célra kifejlesztett „habokból”, kókuszból, filcből és lószőrből, gyapjúból és gyapotból illetve ezek kombinációiból állnak.

 
Purhabból, kókuszrostból klészült kemény ágybetét

PUR-hab
Polyurethan-tartalmú hab, elsősorban kemény matracok alapanyaga. Előnye az olcsósága.
HR-hab
Hidegen gyártott PUR-hab: az előbbinél rugalmasabb. Lapos kiemelkedéseket tartalmazó felszíne révén masszírozó hatású.
A HR matrac­ok előnyei a sima szivacs matrac­cal szemben: kényelmesebb a matrac rugózása, jobb a szellőzése, nagyobb a terhelhetősége, nagyobb az élettartama, hasonlít tulajdonságaival a latexhez, de annál olcsóbb.

 
Különlegesen jó légáteresztő latexágybetét

A latex
A latex a természetes kaucsuk része. Különleges tulajdonsága a rendkívüli rugalmasság, a szinte utolérhetetlen "pontelszticitás", amely azt jelenti, hogy pontszerű területen megnyomva összelapul, de rugalmasságának köszönhetően a nyomásnak ki nem tett terület nem változik. A latex rendkívüli nyúlásnak tehető ki (>170%) anélkül, hogy az eredeti formája és tulajdonságai károsodnának, ami hosszú élettartamot biztosít.
Ágybetét céljára ideális a nyitott latexsejtszerkezet, mert ez biztoítja a tökéletes légáteresztést, szellőzést, a nedvesség elvezetését.
(A Vitalitasban forgalmazott latex-ágybetétekek garantáltan semmiféle veszélyt nem jelentenek az ember egészségére és környezetére, allergénmentesek, atkamentesek, a baktériumok szaporodását nem segítik elő.)

 
Hydrolatex és kókuszrost kombinációja

Kókuszrost
A természetes eredetű kókuszszál különleges tulajdonságainak köszönhetően az ágybetétek régóta használt összetevője. A kókuszrost a matracot keményebbé teszi és jó szellőzést biztosít, ami növeli a matrac élettartamát. Speciális változata a hullámkókusz, amely használható állítható ágyrácsokon is.
Hydrolatex
Jó minőségű új fejlesztésű latex hab és nagy sűrűségű PUR hab kombinációja, átlós perforációjának köszönhetően kitűnő légáteresztő képességgel. Félkemény-kemény rugózású, kényelmes. Kedvező árkategóriájú ágybetét.

A matracok zónái
Az ágybetétkészítők a test ideális megtámasztására egy matracon belül többféle keménységű övezeteket fejlesztettek ki annak érdekében, hogy a nehezebb testtájainkat keményebben, a könnyebbeket lágyabban támassza meg a matracunk, ez által biztosítva az alvás alatti kényszertartás elkerülését. Régebben a három zóna volt a jellemző, ma inkább az 5-7 zónás kivitelű matracokkal találkozhatunk. A zónák elkülönülését a matrac keménységének változtatásával érik el. A rugós matracok esetében a zónák jobban elkülönülnek, használatuk során közvetlenül érzékelhetjük a különböző keménységű területeket. Rugó nélküli matracok esetében ezek a zónák összemosódhatnak, nem különülnek el olyan markánsan, mint a rugós matracok esetében, bár optimálisan megtámasztó hatásuk itt is fennáll.

 
"Doubleflex" ágyrács

Ágyrács
A matrac alá helyezhető ágyrácsok tekintetében széles választékkel találkozhatunk. A rugós matracok alá fixen rögzített, jó teherbírású lamellákból kialakított ágyrács ajánlható, hiszen az ágybetét rugózása -felépítése miatt- alapvetően biztosított. A nem rugós szerkezetű matracokhoz gumis rögzítésű lamellák a legoptimálisabbak. A lamellák számától, felületi kialakításától, méretétől függ a rács keménysége, egyes típusoknál a gerinc vonalában található kis rögzítőgumikkal akár mi magunk is szabályozhatjuk az ágyrács keménységét. Fekvőbetegek számára léteznek gumitappancsokkal ellátott ágyrácsok is, amelyek növelik a huzamosabb ideje ágyhoz kötött beteg komfortérzetét, a test egészének megfelelő alátámasztást biztosítnak. Ezek a rácsok a vállfelületen könnyített kialakítást kaphatnak.

 
Kétmotoros ágyrács

Motoros ágyrács
A kényelem növelése érdekében fejlesztették ki az állítható ágyrácsokat, hiszen az ágyban elsősorban alszunk, de csinálhatunk mást is, és itt nem csak a tévénézésre, olvasásra gondolunk. Léteznek állítható fejrésszel, lábrésszel készült modellek mechanikus, illetve egy vagy kétmotoros kivitelben. A motoros ágyrácsok tekintetében ajánlatos a kétmotoros változatokat választanunk, hiszen ezek sokkal többféle helyzet elérésére alkalmasak, és élettartamuk is hosszabb.

Párologtatás, szellőzés
Minden ágybetét párologtat, szellőzik, azonban ennek módja matractípusonként változik. A rugós matracok oldalaikon, illetve két végükön szellőznek, a rugó nélküliek pedig az éppen alulra kerülő lapfelületen. Szükség van erre a párologtatási tulajdonságra, hiszen egy ember egy éjszaka során átlagosan 1,5 dl vizet veszít izzadtság formájában. A rugó nélküli matracok esetében ez a folyadék a matrac alsó rétegeibe szivárog, és onnan párolog el. Ez az oka annak, hogy a rugó nélküli matracokat a szakemberek csak ágyrácsra történő helyezéssel ajánlják, a közvetlenül a földre, vagy összefüggő lapfelületre tett ágybetét ugyanis párologtatás hiányában károsodhat, deformálódhat.

A matracok élettartama
A rugós matracok élettartama megfelelő használat mellett kb. 10 év, a rugó nélkülieknél 10-15 év is lehet.

A matracok forgatása
A matracokat ajánlott legalább félévente egyszer lapjával megfordítani, a köztes időben pedig a fej – és lábrész irányában elfordítani. A téli-nyári oldallal rendelkező matracok esetében megoldott a matrac lapjára fordítása. A matrac téli oldalán a huzat alatt egy erőteljesebb hőszigetelő réteg (általában gyapjú) található, a nyári oldal pedig egy vékonyabb réteg, amely minden esetben jól szellőző anyagból készült. A forgatással a matracok megőrzik eredeti formájukat, nem deformálódnak el, szerkezetükben nem történik változás, a leginkább igénybe vett részeken sem képződnek gödrök és buckák.

Az ágykeret kiválasztása A matracok és ágyrácsok mellet érdemes körültekintően kiválasztani az ágykeretet is, hiszen a keret teherbírásának szempontjából figyelembe kell venni az ágyrács és a matracok, valamint az azokat használók súlyát is.

Melyiket válasszuk tehát?
Nehéz a döntés. A Vitalitas mind a rugós, mind a rugó nélküli matracgyártók széles skálájától származó ágybetétet forgalmaz, ugyanígy nem kötelezte el magát egyetlen ágyrácsgyártó mellett sem kizárólagosan. Így talán tárgyilagos lehet a véleményünk, amelyet például az alábbi szempontok alapján alakítunk ki. Egy éjszaka leforgása alatt egy rugós matracon kb. 200-250-szer mozdulunk meg, míg például egy rugó nélküli, úgynevezett termopur habból készült matrac esetében ez a szám 80-100, tehát sokkal pihentetőbb alvást biztosít az utóbbi. Az alvási szokásokhoz igazodva érdemes mérlegelni a matrac keménységét. Aki háton, vagy hason szokott aludni, azoknak ajánlhatók a keményebb matracok, hiszen a gerinc egészséges alátámasztása ilyenkor biztosított. Azok, akik oldalt fekve pihennek, alszanak, ajánlatos egy puhább matrac beszerzése, hiszen ellenkező esetben –egy kemény matracon- váll- illetve nyakfájással ébredhetnek. A matrac kiválasztásakor vegyük figyelembe a gyártó által ajánlott maximális terhelhetőséget, hiszen ennek túllépése jelentősen csökkentheti az ágybetét élettartamát. Motoros ágyrácsnál legyünk tekintettel az ágybetét hajlékonyságára. És természetesen döntsük el, hogy mennyit akarunk az ágyunkra áldozni.
S ha talán nem is tértünk ki minden szempontra, egy utolsót még kiemelnénk: az eddigi tapasztalatokat. Fontos mindenek előtt a saját tapasztalat, de ajánljuk, hogy a matracforgalmazásban tapasztalt eladók véleményét is érdemes mérlegelni.

 
Most cserélje le régi matracát!Forrás: www.butorgaleria.hu

Ajánlott oldalaink:
Tehetünk a hát- és a derékfájás ellen
Scheiber Katalin, a Vitalitas vezetője
Hanyagtartás gyermekkorban
Háló, ágyrács, ágybetét

További információk az Alon.hu egyik és másik cikkében

További információk a matracokról, az árainkról a partnereink honlapján: Materasso, Pro Natura
Látogatottság:

websas.hu

 

Beállítás kezdőlapként
|
Hozzáadás a kedvencekhez
|
Ajánlás e-mailben
|
Szerzői jogok

(c) 2004. Vitalitas Savariae Bt. Minden jog fenntartva.
Az oldal a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium támogatásával készült.

Designed & developed by
ISIS-COM & Y'SOLUTIONS & Kecskés Zoltán