Vastagbélpolip - eltávolítás endoszkóppal, a vastagbélrák megelőzése
 
 
A vastagbélpolip endoszkópos vizsgálat során könnyen fölismerhető

A vastagbél polipja többnyire a vastagbelet belülről bélelő hámból kiinduló sejtburjánzás következtében kialakuló növedék, amely több éves folyamat után elrákosodhat. E több éves folyamatot általában nem kíséri semmilyen panasz, tünet, nem jelzi hasi ultrahang vagy hasi CT-vizsgálat, a vérből végzett laboratóriumi vizsgálat sem mutat általában semmilyen kóros elváltozást. Az esetlegesen előforduló kis vérezgetés jelentéktelen, többnyire csak laboratóriumi székletvizsgálattal mutatható ki. Ugyanakkor úgy tűnik, hogy egyre gyakoribb a környezetünkben, és sajnos, nem egy esetben csak elrákosodott formában kerül fölismerésre. A vastagbélrákhoz vezető folyamat időben történő fölfedezésében a vastagbéltükrözés (kolonoszkópia = colonoscopia) játszik kiemelkedő szerepet.

 
A vastagbélpolipot a nyelénél hurokkal ragadjuk meg

A vastagbéltükrözés gyakorlott kézben ritkán jár fájdalommal, amely a vizsgálat előtt vagy alatt adott fájdalomcsillapítóval eredményesen szűntethető. Óriási előnye a vastagbéltükrözésnek, hogy a fölfedezett polip már a vizsgálat során eltávolítható. Az eltávolított képlet, vagy csípővel bárhonnan vett minta szövettani vizsgálattal tanulmányozható. A vastagbélpolip nyelére az endoszkóp munkacsatornáján keresztül bevezett hurkot helyeznek föl, majd elektromos áram segítségével a növedéket levágják. A vastagbélpolip-levágás semmiféle fájdalommal nem jár, az esetleges szövődmények (vérzés, bélátfúródás) nagyon ritkák (egy ezrelék), és vagy endoszkóposan vagy sebészileg gyógyíthatók, a halálozás egy tízezrelék alatti.

 
A polip helye hamarosan begyógyul, a polipot szövettani vizsgálatra távolítjuk el

A levágott polip szövettani vizsgálatra kerül, melynek során választ adnak arra, hogy a polipban megjelentek-e rosszindulatú sejtek, és arra, hogy ezek maradéktalanul eltávolításra kerültek-e. Az egészben eltávolított polip helye hamarosan begyógyul. Igen ritkán fordul elő utóvérzés, amely általában egy újabb kolonoszkópia során csillapítható.
A polip szövettani vizsgálata alapján döntenek arról, hogy mikor kell az ellenőrző vizsgálatnak megtörténnie. A kontroll endoszkópiának a jelentősége nagy, hiszen akiben volt már polip, abban új polip is keletkezhet ill. esetlegesen a polip kiújulhat. Az időben elvégzett vastagbéltükrözés (kolonoszkópia), a rendszeres ellenőrzés a vastagbélrák-megelőzés leghatékonyabb eszköze.

(A Vitalitas Egészségközpont elérhetősége: Szombathely, 11-es Huszár út 19.).

Forrás: www.gastroenterologia.hu

Látogatottság:

websas.hu

 

Beállítás kezdőlapként
|
Hozzáadás a kedvencekhez
|
Ajánlás e-mailben
|
Szerzői jogok

(c) 2004. Vitalitas Savariae Bt. Minden jog fenntartva.
Az oldal a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium támogatásával készült.

Designed & developed by
ISIS-COM & Y'SOLUTIONS & Kecskés Zoltán