Arrital - konyhabútor
Konyhabútor (egyedi é...
Háló, ágyrács, matrac...
Egyedi bútor, egyedi ...
Nappali, nappalibútor
Étkező, étkezőbútor
Előszoba, gardrób, ga...
Árnyékoló
Kisbútorok, kiegészítők
Egészségvédő bútor
A természetes anyagok...
Lámpa
Ajtó
Szőnyeg, növényi rostszőn...
Gránit, márvány, stukkó
Laminált bútor fiatal...
Scheiber Katalin, a V...
Belsőépítészet
Fényforrások
Matracot hogyan válas...
Konyhabútor: trükkök,...
Lépcső
MDF, HDF, OSB, furnér...
Sakkasztalka
Dr. Kiss Gyula egyesü...

Ha a Vitalitas logóra kattint, elérheti a nyitó oldalunkat.

A legújabb bútor- képeink az "Aktuali- tások" között láthatók.

Ha képre kattint, a kép megnagyobbodik és megtekintheti a képgalériát. Innen újabb képeket vá- laszthat nagyításra. Ha a nagyított képre kattint, a kép ideális méretűvé válik.
Honlapunk 1024 x 768-as monitorbeál- lításnál élvezhető a legjobban.

Bútor, belsőépítészet - Szőnyeg, növényi rostszőnyeg
 
 
Szizálszőnyeg-lépcsőburkolat

Nincs még egy tárgyunk a lakásban, amely annyi vitát, indulatot váltott volna ki, mint a szőnyeg. Van, aki megszentelő sőt varázserőt tulajdonít neki, van, aki szerint csak szőnyeggel barátságos a nappali, bensőséges a háló, mások kitiltanák a lakásból, különösen a gyerekszobából, mert az asztma és más allergiás betegedések forrása lehet. Van olyan országgyűlési képviselőnk, aki vagyonnyilatkozata szerint nem is rendelkezik más vagyontárggyal, mint néhány keleti szőnyeggel. És van olyan is, aki arra a súlyos környezetterhelési bűnre hívja föl a figyelmet, hogy kicsiny hazánkban évente egy millió m2 padlószőnyeget dobnak ki, növelve az el nem bomló, már-már mindent elborító szeméttengert, amely ráadásul egyesek szerint rákkeltő hatású. Mi tehát a szőnyeg? Szent erő vagy betegséget, pusztulást hozó gonosz? Arannyal vetekedő érték vagy környezetszennyező szemét?


A kezdetektől napjainkig

 
Tengerifűszőnyeg a kárpittal azonos színű bordűrrel

Bár már az egyiptomiak és a görögök is... Mégis a szőnyeg igazi bölcsője az ázsiai iszlámvilág. Szinte mindenkinek van legalább egy szőnyege, amely ha nem is varázsszőnyeg, imádkozásra való. Bárhol terítik is le (tartják a mohamedánok), a hely megtisztul, szentté válik. Szinte minden város, település rendelkezett szőnyegszövő műhelyekkel, amelyek csodás változatossághoz vezettek, ugyanakkor a szőnyegek motívumkincse alapján még ma is jól azonosítható származási helyük. A perzsa Iszfahán madarakat, életfákat, vázákat ábrázoló szimmetrikus felépítésű polonézei, vagy Siras sötét tónusú geometrikus mintái, a kurd Bidzsár rendkívül tömött szerkezetű, növényi (virág) mintás, sok esetben kecskeszőrt is tartalmazó gyapjúszőnyegei nagyon jellegzetesek… Alkalmaznak még pamutot, sőt a valódi selymet is. És természetesen mindegyik kézi csomózással készült, nem egyszer teljesen egyedi. Áruk a csillagos ég. És bár varázslatos szépségükhöz kétség sem férhet, erőteljes karakterük miatt nem minden stílusú lakásba illeszthetők be.

 
Szinezett rostokat is tartalmazó szizálszőnyeg közelről

Manapság a padlószőnyegek készítéséhez műanyagrostokat, elsősorban polipropilént, poliamidot használnak. A padlószőnyegeket géppel gyártják, egy-egy típusból akár több kilométernyit, így áruk alapján is könnyen elérhetők. Szépségükről vitatkoznak, tisztításuk sokféle szennyeződés esetén megoldhatatlan, legfőbb hátrányuknak azonban azt tartják, hogy a rostok között vígan élnek a poratkák, számos embertársunknak okozva ezzel elsősorban légúti allergiás tüneteket, asztmát. Az ősi tehát drága, cipő alá nem igen való. A huszadik századi padlószőnyeget legalább gyerekszobába ne tegyük, ugyanakkor előnye, hátránya is, hogy nehezen elpusztítható.

 
A szizálszőnyegnek a görgős szék sem okoz gondot

Van más is?A különlegesen szívós növényi rostból (a tengeri fűből, szizálból, kókuszrostból) készült szőnyegek az utóbbi évtizedekben indultak hódító útjukra. Strapabírásuk sokkal nagyobb, mint az ázsiai elődöké. A kókusz rostját a nap edzi meg, a tengeri fű a sós tengerek ajándéka, a fél sivatagos területeken növő szizálnak a tengervízzel szembeni ellenállása legendás. Bár drágábbak, mint a műanyag padlószőnyegek, áruk még a magyar pénztárca számára is elfogadható. Tisztításuk egyszerű. Sokan nagyra értékelik, hogy szálaik elektromosan nem töltődnek fel. A környezetet nem szennyezik. Előállításuk során nem pusztul a természet, hiszen az alapanyagot ültetvényekről nyerik. A gyártó garantálja a rovarmentességüket. Letisztult, egyszerű megjelenésük alapján elsősorban modern lakásokba ajánlható, de semlegességük miatt klasszikus stílusú otthonokba is elhelyezhetők.

 
Kovács Gabriella: Nullafok c. alkotása szombathelyi lakást díszít

Persze, aki valami modern és esztétikus egyedi különlegességre vágyik? Nos, az ilyen igények is kielégíthetők. A híres magyar textiliparművészek mint Gulyás Judit vagy Kovács Gabriella egy-egy mintája alapján kiválaszthatjuk a nekünk tetsző motívumvilágot, majd ezt követően a művészek az általunk megadott méretre újratervezik és legyártatják a magunknak megálmodott szőnyegünket, gobelinünket. Hogy milyen egy így berendezett lakás? Higgyék el: varázslatos.
A Vitalitas Bútorgaléria gazdag növényi rostszőnyeg-kínálattal várja Önt. Anyagában is (tengerifű, kókuszrost, szizál...), minőségében is sokrétű a választék. Munkatársaink készséggel állnak rendelkezésre egyedi méret kialakításakor, különböző színű szegések elkészítésekor is.

Forrás:www.butorgaleria.hu
Növényi rostszőnyeg áraink megtekinthetőek, ha ide kattint: növényi rostszőnyeg.
Ajánott oldalunk: "A természetes anyagok előnyei".
A hónap lakberendezési tárgya a lámpa (Tippek a lakás megvilágításához)
Fényforrások fajtái
Különleges lámpabemutató nyílt a Vitalitasban
Vitalitas-lámpák a Megyeházán

Látogatottság:

websas.hu

 

Beállítás kezdőlapként
|
Hozzáadás a kedvencekhez
|
Ajánlás e-mailben
|
Szerzői jogok

(c) 2004. Vitalitas Savariae Bt. Minden jog fenntartva.
Az oldal a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium támogatásával készült.

Designed & developed by
ISIS-COM & Y'SOLUTIONS & Kecskés Zoltán