Arrital - konyhabútor
Konyhabútor (egyedi é...
Háló, ágyrács, matrac...
Egyedi bútor, egyedi ...
Nappali, nappalibútor
Étkező, étkezőbútor
Előszoba, gardrób, ga...
Árnyékoló
Kisbútorok, kiegészítők
Egészségvédő bútor
A természetes anyagok...
Lámpa
Ajtó
Szőnyeg, növényi rost...
Gránit, márvány, stukkó
Laminált bútor fiatal...
Scheiber Katalin, a V...
Belsőépítészet
Fényforrások
Matracot hogyan válas...
Konyhabútor: trükkök,...
Lépcső
MDF, HDF, OSB, furnér...
Sakkasztalka
Dr. Kiss Gyula egyesü...

Ha a Vitalitas logóra kattint, elérheti a nyitó oldalunkat.

A legújabb bútor- képeink az "Aktuali- tások" között láthatók.

Ha képre kattint, a kép megnagyobbodik és megtekintheti a képgalériát. Innen újabb képeket vá- laszthat nagyításra. Ha a nagyított képre kattint, a kép ideális méretűvé válik.
Honlapunk 1024 x 768-as monitorbeál- lításnál élvezhető a legjobban.

Bútor, belsőépítészet - Fényforrások
 

Lakásunk megvilágításának tervezésekor számos szempontot kell mérlegelnünk: a természetes és a mesterséges fényhatások egyeztetését, az általános és a helyi megvilágítás összhangját, a fényvisszaverődést, a kápráztatás elkerülését és nem utolsó sorban a lámpák esztétikai megjelenését. A következőkben ezúttal a fényforrásokat tekintjük át.

A fényforrások fajtái

 
Wolframszálas izzók


A wolframizzószálas lámpát, (amelynek prototípusát, a szénszálas izzót Edison alakította ki a XIX. században) még ma is elterjedten használjuk: élvezzük a természetes fényt közelítő színvisszaadását, örülünk alacsony beszerzési költségének. Élettartama kb 1000 óra, a fölvett energiának kb. tized részét alakítja át fénnyé.

 
Reflektorlámpák


A reflektorlámpa csak annyiban különbözik az előzőtől, hogy üvegburája tükrösített és paraboloid formájú, így az izzó az adott sugárzási szögben világít.

 
Fénycsövek

A fénycső előnye az előbbieknél olcsóbb üzemeltetés (a fölvett energia egyötödét, egynegyedét alakítja át fénnyé), a hosszabb élettartam (7.500-15.000 óra), az alacsonyabb felületi hőmérséklet, hátránya a bonyolultabb szerkezet (előtét, gyújtó...), ezért a beszerzési költség magasabb. Az olcsó fénycsövek színvisszaadása nagyon

 
Kompakt fénycsövek


rossz
, amely a fénypor minőségének (és sajnos az ár) emelésével az izzólámpa szintjére javítható.
Az utóbbi években terjedtek el a kompakt fénycsövek, melyeknek a színvisszaadása jó. Élettartamuk akár a 10.000 órát is elérheti (főleg ha be-és kikapcsolásra ritkán kerül sor), a felületi hőmérsékletük 30-40 şC, a fényhasznosításuk jó, ezért üzemeltetésük olcsó. Többnyire akár hagyományos izzó helyére is egyszerűen becsavarhatók (hiszen gyártják E 27-es foglalattal is). Hátrányuk a viszonylag magas beszerzési költség (amely a wolframszálas izzónak kb a nyolcszorosa).

 
Kisfeszültségű halogének


A kisfeszültségű halogénizzó viszonylag olcsó, fényhasznosítása valamivel jobb, az élettartama hosszabb (2.000-3.000 óra), mint a hagyományos izzólámpáé.

 
Törpefeszültségű halogének

Főleg esztétikai okokból alkalmazzák szivesen pl. bútorok megvilágítására a törpefeszültségű halogénizzókat. Előnyük a kiváló színvisszaadás, a hosszabb élettartam (kb 2.000-5.000 óra). A felületi hőmérsékletük magas (300 şC felett), de speciális tükörszerkezetük révén a hősugárzás kisebb, mint a hagyományos izzóké. Sajnos, mind a beszerzési (trafóra is szükség van), mind az üzemeltetési költség magas.

 
Fémhalogének

A higanylámpák, a fémhalogének ugyan drágák, de hosszú élettartamukkal kárpótolnak minket. Ebből a szempontból a magasnyomású nátriumlámpák jelentik a csúcsot, de lakásvilágításra a rossz színvisszaadásuk miatt ritkán alkalmazzuk.

 
LED

A legújabb fejlesztések között említhetjük a LED-et. A „fényt kibocsátó diódát” eleinte csak speciális célra használták (pl. kijelzők), manapság egyre gyakrabban találkozunk vele. Előnye a rendkívül hosszú élettartam, továbbá az, hogy viszonylag jó hatékonysággal alakítja át az energiát fénnyé. Szakértők szerint a ma még mindig magas gyártási költsége csökkeni fog, így a közeljövőben széleskörű elterjedése várható.

 
A varázslatos száloptika

Különleges hatás érhető el a száloptikás megvilágítás alkalmazásával. Előnye még, hogy a fényleadás helyén nem termelődik hő, extrém magas hőmérsékletű helyen is alkalmazható, különlegesen hosszú az élettartama. Hátránya, hogy a létesítés költségei magasak.


Forrás:www.butorgaleria.hu

Ajánlott oldalaink:
A hónap lakberendezési tárgya a lámpa (Tippek a lakás megvilágításához)
Világításban a Vitalitas otthon van
Különleges lámpabemutató nyílt a Vitalitasban

Látogatottság:

websas.hu

 

Beállítás kezdőlapként
|
Hozzáadás a kedvencekhez
|
Ajánlás e-mailben
|
Szerzői jogok

(c) 2004. Vitalitas Savariae Bt. Minden jog fenntartva.
Az oldal a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium támogatásával készült.

Designed & developed by
ISIS-COM & Y'SOLUTIONS & Kecskés Zoltán