A mozgás szerepe a v...
Mozogva ülni?
Ha ülve kell dolgozni...
Ülés és pihenés
Hanyagtartás gyermekk...
Tehetünk a derékfájás (há...
A civilizáció áldás v...
A derékfájás (hátfájá...

A testmozgás, ha rendszeresen és kellő intenzitással végezzük, a szív- és keringési betegségekkel kap- csolatos halálozást annyival csökkenti, mint a gyógyszeres és a műtéti kezelés együtt véve. Csökkenti ezen kívül a cukorbe- tegség, a csontritku- lás, az izületi beteg- ségek és a vastagbél- rák előfordulását is!

Ha a Vitalitas logóra kattint, elérheti a nyitó oldalunkat.

Egészség, életmód - Tehetünk a derékfájás (hátfájás) ellen
 

A hát- és derékfájás (lumbágó, isiász) sokféle kóros elváltozás következménye lehet. A leggyakrabban a baj forrását a gerinc betegségében találhatjuk meg. Sokszor rossz mozdulat váltja ki, máskor alattomosan, szinte napról napra, óráról órára fokozódik. Ugyan a kezdet különböző, a következmény ugyanaz: napokig tartó gyötrelem. Aki ilyen panaszokkal kínlódik, a gyógyszerszedést, a fizikoterápiát, a műtétet egyaránt vállalja, csak megszabaduljon a fájdalmától. Ám lehet, hogy van más megoldás is?

 
Két csigolya közötti porcot kékkel, a kilépő ideget zölddel jelöltük

Egy kis anatómia
A hát és a derék mozgását a gerincoszlop és a rajta tapadó izmok határozzák meg. A gerincoszlop csontos elemei a csigolyák, amelyek elsősorban izületek révén kapcsolódnak egymáshoz. Az izületek bonyolult szerkezetűek: a csontot porc borítja, melynek felszínét izületi folyadék teszi síkossá, az izületeket az izületi tok és szalagok rögzítik egymáshoz.
Mi romolhat el?
Sajnos, szinte minden.
Ha gerincünk az élettani görbületektől eltérő helyzetben van, egyes izmok, inak, izületi tokok, szalagok megfeszülnek, megnyúlnak, mások (különösen, ha e rossz testhelyzet tartósan fönn áll) zsugorodni kezdenek. Mivel a csigolyák, a porckorongok terhelése sem egyenletes ilyenkor:

 
A porckorongsérv nyomhatja a gerincvelőből kilépő ideget


megkezdődik a csigolyák átépülése, amely évek alatt akár csőrszerű kinövésekhez is vezethet, a porckorongok rostos burka degenerálódhat. Ez így kialakult szpondilózis már önmagában is komoly fájdalmak forrásává válhat.
Tetézi a bajt, hogy a gerincvelőből az idegek (zölddel jelölve) a csigolyák között lépnek ki. Ha két csigolya közötti porckorong (világos kékkel jelölve) rostos burka megreped, a kitüremkedő sérv megnyomhatja az ideget, így az ideg lefutása mentén kegyetlen fájdalom jelentkezik. Így előfordulhat az, hogy az ágyéki gerinc a beteg, azonban nemcsak a derék, hanem az egyik alsó végtag is fájdalmassá válik.
Mikor kezdődik?

 
Az ilyen szék sokat segíthet

Bár sokszor visszaemlékezünk arra a lehajlásra, arra a görbített háttal végzett emelésre vagy éppen arra a gyötrelmesen hosszú előadásra, amellyel kezdődött a szenvedésünk, valójában az az emlékezetes esemény a már beteg gerincre mért utolsó csapás volt csupán. A gerinc degeneratív betegségei már gyermekkorban elkezdődhetnek, (gyermekkori hanyagtartás), felnőtt korban főleg a rossz széken történő ülés, a rosszul kialakított fekvőhely, a rossz technikával végzett emelés a fő oka a betegségnek.
Mit tehetünk a hát- és derékfájdalom ellen?
A műtét, a gyógyszer csak a végső eszköz legyen!
Előzzük meg a bajt!

 
Vajon ágybetétünk ideális-e?

Amíg nincs panaszunk, mozgassuk meg gyakran a gerincünket: változtassuk meg gyakran az izmok feszességét, szüntessük meg az inak, izületi tokok, szalagok túlfeszülést! Mindig csak egyenes gerinccel emeljünk! Ha ülnünk kell, olyan székre üljünk, ahol könnyedén módosíthatjuk a gerinc helyzetét! Az ágyunkban az ágybetét támassza meg helyesen a gerincünket! A túl kemény ágybetét se jó, a túl puha sem! Az ideális ágybetéten (ágyrácson) a csigolyák és a porckorongok terhelése egyenletes, az inak, az izületi tokok és szalagok nincsenek sem túlfeszített, sem összepréselt állapotban.

Forrás: www.butorgaleria.hu

Ajánljuk még honlapunkon az alábbi oldalakat:
Gyerekkori hanyagtartás
Mozogva ülni
Háló, ágyrács, ágybetét
Tanulószék
Gyerekszék
Gyermekíróasztal
Ha ülve kell dolgozni
Matrac (ágybetét), ágyrács. Mondd, Te mit választanál?
A Vitalitas Bútorgaléria "Előzzük meg a hátfájást gyerekkorban!" akciója

Látogatottság:

websas.hu

 

Beállítás kezdőlapként
|
Hozzáadás a kedvencekhez
|
Ajánlás e-mailben
|
Szerzői jogok

(c) 2004. Vitalitas Savariae Bt. Minden jog fenntartva.
Az oldal a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium támogatásával készült.

Designed & developed by
ISIS-COM & Y'SOLUTIONS & Kecskés Zoltán