Kérdezhetek? Igen!
Vitalitas Egészségköz...

Ha a Vitalitas logóra kattint, visszatérhet az első oldalra.

Honlapunk 1024 x 768-as monitorbeál- lításnál élvezhető a legjobban.

Egészségközpont - Kérdezhetek? Igen!
 

Címünk: info@gastroenterologia.hu

E-mailben beérkező kérdeseikre e-mailben válaszolunk. Az érdekesebb kérdéseket a válasszal együtt ezen az oldalon közzétesszük. Hangsúlyozni szeretnénk, hogy az orvosi titoktartást a lehető legszigorúbban értelmezzük. Mivel a márkanevek említése reklámértékkel rendelkezik, ezért semmilyen gyógyszert, vizsgáló eszközt (általában) nem említünk meg gyári nevén.

- 30 éves nő vagyok. Refluxbetegségem miatt évek óta szedek savgátlógyógyszert , PPI-t (protonpumpagátlót). Ha elhagyom, a panaszaiam kiújulnak, H2-receptorblokkoló szer nem használ. Azt olvastam, hogy a PPI-kezelés károsítja a magzatot. Nem lehet gyermekem?
-A protonpumgátlók viszonylag új gyógyszerek, ezért a gyógyszerleírások fölhívják a figyelmet ezek indokolatlan szedésének a veszélyeire. Ugyanakkor vannak olyan protonpumpagátlók, amelyeket az FDA (kb. Amerikai Táplálék- és Gyógyszerfelügyelet) un. B-kategóriába sorolt, ezekről többéves használat ellenére sincs olyan adat, amely arra utalna, hogy magzatkárosító hatásuk lenne. Ezeket tehát (gasztroenterológus szakorvossal történő konzultáció után) a a terhesség alatt (a gyógyszerleírások szóhasználatával élve) a saját felelősségére szedheti. (Válaszolt: dr. Patai Árpád)

- 28 éves kolitisz ulcerózás, Salazopyrin mellett panaszmentes nő vagyok. Vállalhatok-e gyermeket? El kell-e hagynom a gyógyszert?
- Lehet egészséges gyermeke. Semmivel sincsenek rosszabb esélyei, mint bárkinek! Nem kell (nem szabad) elhagynia a gyógyszert. Mivel leveléből nem derül ki, javasolom, hogy a Salazopyrin mellé szedjen Folsavat (a patikában recept nélkül is megkaphatja). Sok boldogságot mindnyájuknak! (Válaszolt: dr. Patai Árpád)

- 24 éves vagyok, 4 éve szenvedek Crohn-betegségben. Mi a Crohn-betegség legjobb gyógyszere?
- A "legjobb" gyógyszereket mindig a Crohn-betegség aktivitása, kiterjedése, szövődményei alapján, tehát egy adott beteg minden szempontjának mérlegelésével határozzuk meg. (Válaszolt: dr. Patai Árpád)

- 33 éves 2 gyermekes anyuka vagyok. A kisfiam 1 éves, még szoptatok. Szülésnél végbélpolipot állapítottak meg, ami nem rákos. Azt mondták, ha már nem szoptatok, meg kell műteni. Azt szeretném kérdezni, hogy el lehet-e ezt távolítani anélkül, hogy fölmetsszék a hasamat és hogy több napra befeküdjek kórházba?
Általában a végbélpolipot /hasmetszés nélkül/ endoszkóppal el lehet (és az esetleges későbbi elrákosodás veszélye miatt el is kell) távolítani. Általában a kórházi befekvés időtartama nem haladja meg a 24 órát, az esetek többségében a beteg a beavatkozás napján hazamehet. (Válaszolt: dr. Patai Árpád)

- 41 éves vagyok. Kb. 2 évente járok gastroscopiára, a nyelőcsövemben felmaródásokat találtak, amelyek miatt többféle savcsökkentőt (itt több gyógyszer neve szerepel, melyet reklámetikai okokból nem sorolunk fel) szedtem, de a felmaródások nem gyógyultak meg. Állandóan vannak felsőlégúti panaszaim is (gyakran kell köhögnöm és köszörülni a torkom, mert olyan, mintha lenne ott valami). Hallottam, hogy már van műtéti megoldása ennek a betegségnek. Abban szeretném a tanácsát kérni, hogy érdemes lenne-e ez irányban indulnom? Vagy esetleg tudna tanácsolni valamit?
- Korábbi válaszomban már jeleztem, hogy a refluxbetegséget 1, életmódváltoztatással, 2, gyógyszerrel és 3, műtéttel lehet kezelni.
1. Életmódi tanácsok: (testsúlycsökkentés, zsíros, fűszeres ételek kerülése, alkohol-, kávéfogyasztás mérséklése, kerülése, egyes gyógyszerek elhagyása, éjszakára a hát fölpolcolás, a nadrágszíj lazán tartása stb.) 2. Gyógyszeres kezelés: az ilyen makacs estetekben, különösképpen, ha a légúti szövődményeket savas reflux okozza, akkor kétszeres dozisú protonpumpagátlóval célszerű kezelni.(Ha az életmódi és gyógyszeres kezelés sikeres, akkor ezeket élete végig folytatni kell). 3. Ha fél évig a fenti eljárások nem vezetnek gyógyuláshoz, műtét javasolt.
Hogy az Ön állapotában milyen kezelésre van szükség, azt gastroenterologus szakorvossal érdemes megbeszélnie. (Válaszolt: dr. Patai Árpád)

- Érdeklődni szeretnék, hogy a gyomorégés, a refluxbetegség okozhatja-e a menzesz kimaradását? A teszt szerint terhes nem vagyok.
- Nem. Ha menzesz-kimaradása van, először nőgyógyásszal, ha ő nem talál erre magyarázatot, endokrinológiával is foglalkozó belgyógyásszal érdemes konzultálnia. (Válaszolt: dr.Patai Árpád)

- Párom gyerekkora óta refluxban szenved, amit gyerekkorában nem kezeltek, csak most fenőtten került először orvoshoz ezzel a bajjal. Jelenleg 33 éves férfi. Kb 1,5 éve kezelik nagyon kevés sikerrel. Napi 1 tabletta gyógyszert szed, de ez csak arra jó, hogy nagyon nagy panaszai ne legyenek. Reggelente rosszul van, folyamatosan slejmet köpköd. Minden evés után visszajön a gyomortartalma és kb. 1/2 óráig rosszul van utána. Lépcsőzni, ugrálni, buszozni vagy villamosozni nem tud, mert felkavarodik a gyomra és feljön a sava. Éjszakára felpocoljuk a hátát, megpróbált fogyni is, nem iszik szénsavasat, alkoholt, nem dohányzik, nem eszik zsírosat, fűszereset, csak szárnyast. Igaz , zöldséget se sokat eszik, de gyümölcsöt próbálunk, de inkább csak almát . Egyszóval sokmindent megpróbált és szinte semmit nem javult az állapota. Kérdésem: Meddig lehet szedni a fent említett gyógyszert? Egyáltalán van-e értelme szedni? Létezik-e műtéti út, amivel esetleg visszaállítható lenne a gyomorszáj állapota? Lehet-e akupunktúrás vagy homeopátiás úton segíteni rajta?
-Bár a beteg ismerete nélkül konkrét tanácsot nem tudok adni a kezelésre, de az általános jellegű kérdeseit röviden így válaszolnám meg: 1. A fent említett gyógyszert (u.n. protonpumpagátló) évtizedekig lehet szedni. A férje által szedett mennyiséget (savas gyomor-nyelőcső reflux betegség esetén) akár meg lehet duplázni is, ez nem okoz károsodást. 2. Az Ön által javasolt életmódi tanácsok (testsúlycsökkentés, zsíros, fűszeres ételek kerülése, éjszakára a hát fölpolcolása stb.) hasznosak a reflux betegség kezelésében. 3. A gyomorszáj sérve műtéttel gyógyítható. 4. Nincs tudomásom arról, hogy akupunktúrás vagy homeopátiás kezeléssel javítható lenne a refluxbetegség vagy a gyomorszáj sérve.
Összességében azt javasolnám, hogy keresse föl a lakóhelyéhez legközelebbi gastroenterologiai szakrendelést, ahol a szakorvos készségesen tanácsot ad majd, hogy újabb vizsgálattól, a gyógyszeres kezelés módosításától vagy a műtéttől várható-e a megoldás. (Válaszolt: dr. Patai Árpád)

-Érdeklődnék, hogy lenyelhető digitális kamerát hazánkban alkalmaznak-e?
- Igen. A kapszulás endoszkópia elvégzésének jól körülhatárolt javallati köre van (pl. vékonybélvérzés másképp nem tisztázható formája). (Válaszolt: dr. Patai Árpád)

- Gyomortükrözés során savtúltengést, refluxbetegséget állapítottak meg. Szedem a rendelt gyógyszert már 1 hete, de a reggelente jelentkező hasmenésem és haspuffadásom nem szűnt meg. Meddig várjak még?
- Sajnos, a hasmenés, a haspuffadás sem a savtúltengésnek, sem a refluxbetegségnek nem tünete. Ha a hasmenése és a haspuffadása nem szűnik meg, gastroenterologushoz kell fordulnia, mert a tünetek hátterében más betegség állhat.(Válaszolt: dr. Patai Árpád)

- 51 éves férfi vagyok. Gyomortükrözés során gyomorfekélyt állapítottak meg. Az orvos gyógyszert rendelt és 6 hét múlva újabb gyomotükrözést javasolt. Kaptam azonban egy leletet, amely szerint Helicobacter-fertőzött vagyok, emiatt még két gyógyszert kell egy hétig szednem, majd egy fújásos vizsgálatra kell majd mennem. Ezen a lapon a gyomortükrözés megismétlése nem szerepel. Kell-e újból mennem endoszkópiára?
- Kell. A gyomorfekély gyógyulását csak az endoszkópos vizsgálat és a fekély helyéről vett szövettani minta bizonyítja. Kilégzési tesztettel csak a Helicobacter pylori-fertőzés megszűnését lehet bizonyítani. (Válaszolt: dr. Patai Árpád)

- 23 éves nő vagyok. 8-10 éve van székrekedésem. Többféle hashajtót szedek, Ön melyik gyógyszert ajánlja?
- Szívem szerint egyiket sem. A legjobb megoldásként a növényi rostban gazdag diétát, az életmód rendezését, átszervezését javasolom. (Válaszolt: dr. Patai Árpád)

- Évek óta köhögök. Lehetséges, hogy refluxbetegség okozza a köhögésemet?
- Igen. A refluxbetegségnek (GORB ill. GERD) egyik gyakori tünete lehet a tartós köhögés. Forduljon gastroenterologushoz, általában gyógyszeres kezelés segítséget nyújthat. (Válaszolt: dr. Patai Árpád)

- Refluxbetegségem van. Fél évig szedtem a (itt egy protonpumpagátló gyógyszer neve szerepel, most lejárt az engedélyem, a nyelőcsövem újból ég. Úgy hallottam, hogy újra kell mennem tükrözésre. Nem lehetne ezt elkerülni?
- De. Nagy valószínűséggel elkerülhető a tükrözés. Forduljon gastroenterologus szakorvoshoz, és feltétlenül vigye magával a gastroscopos (és ha van, szövettani) leletét! Ha Önnek GORB miatt írták 90%-os receptre a gyógyszerét, egyes speciális eseteket (pl. Barret-oesophagus dysplasiával) leszámítva, újabb endoszkópos vizsgálat nélkül is megkapja az újabb fél éves engedélyét. (Válaszolt: dr. Patai Árpád).

- Férjem kolitiszes. Azt hallottam, hogy elmúlik a hasmenése, ha étkezés közben nem iszik vizet. Hiába mondom azonban ezt neki, ő nem hallgat rám. Kinek van igaza?
- A férjének. Hasmenés esetén célszerű sok folyadékot fogyasztanai. Ha fekélyes vastagbélgyulladásban (colitis ulcerosa) szenved a férje és hasmenése jelentkezett, forduljanak szakorvoshoz, mert gyógyszermódosítással lehet segíteni a panaszon. (Válaszolt: dr. Patai Árpád)

- 46 éves nő vagyok. Székletem szorulásos lett, végbelem vérezget. Háziorvosom béltükrözést javasolt. Félek. Elmenjek-e? Szerintem aranyerem van. - (A kérdést nem e-mailben kaptuk, rendelésen hangzott el.)
- A székeléskor ürülő vérnek csak az egyik lehetséges oka az aranyeresség, továbbiak: rák, polipus, bélgyulladás, fekély... A szóba jövő tükrözés némi kellemetlensége, esetleges ritka szövődményei össze sem vethetők avval a súlyos problémával, amelyet egy elhanyagolt rák okozhat.
(Betegünk véres székletét egy 22 mm átmérőjű polipus okozta, amelyet a tükrözéskor eltávolitottunk, evvel megelőzve a rák kialakulását. Székrekedése több mozgással és rostban gazdag diétával rendeződött.)
(Válaszolt: dr Patai Árpád)

- Távolkeletről származó tea fogyasztása után kóros májenzimértékek jelentkeztek. Egyéb lehetőségek kizárása után a tea fogyasztását fölfüggesztették. Helyes a döntés? - (Ezt a kérdést egy kolléga tette föl személyes beszélgetés során.)
- Igen, sajnos, az ártatlannak hitt gyógynövények okozhatnak májkárosodást. - (A beteg kóros májértékei 2 hét múlva jelentősen javultak, 6 hét múlva rendeződtek.) (Válaszolt: dr. Patai Árpád)

Forrás: www.gastroenterologia.hu

Látogatottság:

websas.hu

 

Beállítás kezdőlapként
|
Hozzáadás a kedvencekhez
|
Ajánlás e-mailben
|
Szerzői jogok

(c) 2004. Vitalitas Savariae Bt. Minden jog fenntartva.
Az oldal a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium támogatásával készült.

Designed & developed by
ISIS-COM & Y'SOLUTIONS & Kecskés Zoltán