Kronológia
Alapítvány
Vitalitas Galéria
Iparművészet
Dr. Kiss Gyula Kultur...
Scheiber Katalin

Garantálja a Vitalitas Galéria színvonalának a megőrzését az, hogy kiállítóink közé csak az kerülhet, akit a Vita- litas Savariae Művé- szeti Alapítvány kura- tóriuma gondos mér- legelés után jóváhagy.

Ha képre kattint, a kép megnagyobbodik és megtekintheti a képgalériát. Innen újabb képeket választhat nagyításra. Ha a nagyított képre kattint, a kép további nagyatását érheti el.

Ha a Vitalitas logóra kattint, elérheti a nyitó oldalunkat.

Galéria - Sodics László
 
 
Sodics László


2011. június 17-én 17 órakor nyitotta meg Sodics László festőművész kiállítását a 10 éves Vitalitas Galériában Horváth János festőművész, a Berzsenyi Tanárképző Főiskola nyugalmazott tanszékvezető tanára. A kiállítás 2011. július 15-ig minden hétköznap 13.30 és 17 óra között ingeyenesen látogatható. Minden érdeklődőt szeretettel várunk.
"Valójában gyökereim Cákhoz kötnek, ehhez a gyönyörű Kőszegi-hegységnek támaszkodó faluhoz, amelynél szebbet a mai napig nem láttam. Talán ezért is naturához közeli, amit festek. A Pörös-oldal vagy a Botosok teteje felől fújó szél mindig józanítólag hatott rám, és megújítja hitemet. A mai emberek többsége annyira eltávolodott természetes környezetétől, hogyha még egyáltalán lehetséges és nem késő, imádsággal fogja visszakönyörögni magát hozzá..."

 
Sodics László: Tornác

Szombathelyen született, iskoláit Bükön kezdte és Szakonyban folytatta majd a Soproni Széchenyi Gimnázium reáltagozatán tanult. A kőszegi tanítóképzőben Horváth János tanítványa volt. 1963-ban a szőce-rimányi általános iskolába került, 1974-ben helyezték át a körmendi Somogyi Béla Általános Iskola Diákotthonába. 1973-ban diplomázott a pécsi Tanárképző Főiskola rajztagozatán rajztanárként. Társai Laskovits Elvira, Pungor Klára és Szendi Ferenc. 1984-től nyugdíjazásáig irányította a "Somogyiban" és a Kölcsey Ferenc Gimnáziumban a vizuális - képzőművészeti nevelést.
"Képei témavilágát gyermekkori emléke, mindenkori környezete, az Őrség, a Rába melléke, Körmend, mindenekelőtt Cák, és az utazások élményei hatják át... Rokonszenvvel figyeli, tanulmányozza a kortárs művészet törekvéseit, a maga számára azonban a hagyományos, a valóságra, látványra alapozott, az ember és a táj, az ember és a tárgy lelki kapcsolatát kifejező szemléletet, utat tartja járhatónak. Alkotásai nem írhatók le egyetlen stílus, irányzat jegyeivel, tematikája is változatos.... Komponálása a hagyományos képkivágást részesíti előnyben, s a látszat, a vonal, a levegő perspektíva törvényeit követi. .. Szín és ecsetkezelése légies, áttetsző felületeket eredményez és jól illeszkedik az adott pillanat hangulatához. Festészetében így a skála a realizmustól az impresszionizmusig terjed" - írta róla Salamon Nándor művészettörténész, a Szombathelyi Képtár ny. igazgatója.

"Finom, nagyon finom" - mondta a képeket megpillantva Várnai Valéria, amikor belépett a galériába - idézte föl megnyitójában Horváth János. - Én találónak tartom ezt a megjegyzést, mert Sodics László valóban nagyon finom ecsetvonásokkal dolgozik, képei is különösen lágy, lírai hangulatúak. Nem mintha a vad, aggresszív szín - és vonalkezelés révén nem lehetne jó képeket alkotni, de a Sodics-képek lágyak és ez így jó. A festő ugyanis sosem fényképésszerű rögzítője a tájnak, hanem a maga egyéniségén átszűrve a látottakat képeket komponál. Ha az ő világában "rossz helyen" van egy fa, akkor "átülteti", ha a kompozíció rendje azt követeli meg. Sodics képei, noha sok esetben nagyon konkrét helyet, tárgyat rögzítenek, az ő világát fejezik ki, és mivel ezt hitelesen teszik, ezért jók, nagyon jók.

Sodics Lászlóval készült interjú jelent meg a Vas Népében a Vitalitas galériabéli kiállítása kapcsán.A Vitalitas Savariae Művészeti Alapítvány köszönetet mond ezúton is mindazoknak, akik az adó 1%-át a Vitalitas Savariae Művészeti Alapítvány adószámára (18893500-1-18) ajánlották fel.

Forrás: www.butorgaleria.hu
Köszönetet mondunk a Vitalitas Galéria kiemelt médiatámogatóinak:Látogatottság:

websas.hu

 

Beállítás kezdőlapként
|
Hozzáadás a kedvencekhez
|
Ajánlás e-mailben
|
Szerzői jogok

(c) 2004. Vitalitas Savariae Bt. Minden jog fenntartva.
Az oldal a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium támogatásával készült.

Designed & developed by
ISIS-COM & Y'SOLUTIONS & Kecskés Zoltán