A mozgás szerepe a v...
Mozogva ülni?
Ha ülve kell dolgozni...
Ülés és pihenés
Hanyagtartás gyermekkorban
Tehetünk a derékfájás...
A civilizáció áldás v...
A derékfájás (hátfájá...

A testmozgás, ha rendszeresen és kellő intenzitással végezzük, a szív- és keringési betegségekkel kap- csolatos halálozást annyival csökkenti, mint a gyógyszeres és a műtéti kezelés együtt véve. Csökkenti ezen kívül a cukorbe- tegség, a csontritku- lás, az izületi beteg- ségek és a vastagbél- rák előfordulását is!

Ha a Vitalitas logóra kattint, elérheti a nyitó oldalunkat.

Egészség, életmód - Hanyagtartás gyermekkorban
 
 
Hanyagtartás

Nemcsak esztétikai szempontok miatt kell küzdenünk a kamaszkori hanyagtartás megakadályozásáért, hanem elsősorban azért, hogy gyermekeink ne váljanak hátfájósakká és később ne küzdjenek spondilózissal, lumbágóval.

Egy kis élettan
Ha a gerincnek csak az un. élettani görbületei alakulnak ki, akkor beszélünk egyenestartásról. Ennek előnye elsősorban az, hogy a gerinc a legcsekélyebb izomerővel tartható ideális helyzetben. Hanyagtartás esetén a gerincen az élettani görbületeket meghaladó görbeség figyelhető meg, amely a csigolyák, a csigolyák közötti porckorongok és az izületi tokok egyes részeinek túlterheléséhez, egyes izületi szalagok, inak, izmok feszüléséhez, túlnyúlásához, elgyengüléséhez, mások zsugorodásához vezethet. Éveken át fennálló rossz testtartás a porckorongok és a csigolyák szerkezetének változását okozhatja, amely már nehezen vagy egyáltalán nem korrigálható eltéréseket eredményez akár már fiatal felnőtt korban.

 
Helyestartás
Ülés gyermekkorban
Sajnos, már az óvodáskorú gyermekeink is sokat ülnek, és ez a helyzet iskoláskorban még rosszabbodik. Sok esetben a tanulószék, az asztal, a pad kialakításánál a gerincvédelem szempontjait teljesen figyelmen kívül hagyják, ezért a kamaszkori hanyagtartás kialakulása minden gyermeket fenyeget. És bár sok oka lehet annak, hogy gyermekünk nem szeret iskolába járni, még inkább tanulni, de sok esetben az alkalmatlan széken és az alkalmatlan asztalnál való ülés okozta fáradtság, sőt az esetlegesen kialakuló hátfájdalom is ludas lehet a rossz és egyre romló teljesítményben. A megoldás elsősorban a minél több (gerinc)mozgás, de ha már ülni kell, ideális tanulószék és asztal kiválasztása.

Az ideális íróasztal és az ideális tanulószék
Az ideális íróasztal lapja megdönthető, hiszen a vízszintes helyzetű írólap fölé szükségszerűen előre kell görnyedni.

 
Döntött lapú íróasztal és mogást biztosító szék


További követelmény, hogy a gyermek növekedésével párhuzamosan az írólap dőlésszögét lehessen változtatni is. Az ideális tanulószék egyrészt a gyermek növekedésével párhuzamosan emelhető ülőlappal rendelkezik, biztosítja azt, hogy már a legkisebb kortól a gyermek lába meg tudjon támaszkodni. Különösen előnyösnek tartják, ha a széken (vagy a székkel együtt) történő testhelyzetváltozás könnyen megoldható és természetesen nem jár a szék hátsó lábain történő hintázás, hátrazuhanás nyaktörő kockázatával.

Forrás: www.vitalitas2000.hu

Ajánljuk még honlapunkon az alábbi oldalakat:
Tehetünk a hát- és derékfájás ellen
Mozogva ülni
Tanulószék
Gyerekszék
Gyermekíróasztal
Ha ülve kell dolgozni


Látogatottság:

websas.hu

 

Beállítás kezdőlapként
|
Hozzáadás a kedvencekhez
|
Ajánlás e-mailben
|
Szerzői jogok

(c) 2004. Vitalitas Savariae Bt. Minden jog fenntartva.
Az oldal a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium támogatásával készült.

Designed & developed by
ISIS-COM & Y'SOLUTIONS & Kecskés Zoltán