Kronológia
Alapítvány
Vitalitas Galéria
Iparművészet
Dr. Kiss Gyula Kultur...
Scheiber Katalin

Garantálja a Vitalitas Galéria színvonalának a megőrzését az, hogy kiállítóink közé csak az kerülhet, akit a Vita- litas Savariae Művé- szeti Alapítvány kura- tóriuma gondos mér- legelés után jóváhagy.

Ha képre kattint, a kép megnagyobbodik és megtekintheti a képgalériát. Innen újabb képeket választhat nagyításra. Ha a nagyított képre kattint, a kép további nagyatását érheti el.

Ha a Vitalitas logóra kattint, elérheti a nyitó oldalunkat.

Galéria - Kiss Tibor kiállítása
 
 
Kiss Tibor


2007. szeptember 7-én 17 órakor nyitotta meg dr. Bobest Mátyás főorvos a Vitalitas Galériában Kiss Tibor építész festményeiből a "Pannon Ősz" keretében rendezett kiállításunkat. A tárlat 2007. október 13-ig a bútorgaléria nyitvatartási idejében ingyenes tekinthető meg. A kiállított képek nagyobb része megvásárolható.
A tárlaton mindenkit szeretettel látunk.

 

Kiss Tibor életrajzából: 1931-ben született Pécsett. Budapesten a Műszaki Egyetem Építészmérnöki Karát végezte el. A diploma megvédése után 1955-ben a Pécsi Tervező Vállalatnál kezdett el tervező építészként dolgozni. Első munkái 1955-56-ban műemlékek felújításai. Pécs belvárosában sok polgári lakóház műemléki renoválását, üzletek kialakítását tervezte. E korszak legjelentősebb munkája a Pécsi Dzsámi kupolájának átalakítása, ami tervei szerint készült el. 1957-58-ban több iskola tervét készítette el, jelentős közülük az Almamelléki iskola, melynek tervezésénél az országban először ő alkalmazta a másodlagos vagy bilaterális megvilágítást a tantermekben. Újdonság volt a négy padsoros tanterem szintén. A 60-as évek elején sok kereskedelmi vendéglátóipari létesítményt tervezett Baranya megyében és azon kívül is, így épült üzlet Siófokon, autós vendéglő Székesfehérváron is az ő tervei alapján.

 

A pécsi Széchenyi téri Mecsek cukrászda modern formáját is ő tervezte meg. Az építészi munkásságban az iroda és egészségügyi létesítmények következtek. Több irodaháza épült Siófokon, Szigetváron, Keszthelyen, Pécsett a nagy KÖJÁL-székház.
1967-77-ig irodavezetőként részt vett a tervezőiroda nagy kórháztervező munkacsoportjában. Ez idő alatt Siófokra tervezett kórházat, majd Németországba Weisswasserba 1500 ágyas járási kórházat, Cottbusba, Schwerinbe, Potsdamba és Berlinbe új kórházépületeket és rekonstrukciókat is.

 

1975-77 között a szombathelyi Markusovszky Kórházban a 10 műtőtérből álló aszeptikus műtőblokkot tervezte meg. A műtőblokk az akkori idők új építési technológiájával, a födémemeléses technológiával készült.
Az új szárny kialakításakor jól működő kapcsolatot teremtett az évtizedekkel korábbi épülettel és a bővítményben a gyógyító és műtői igényeket ma is maradéktalanul kielégítő tereket hozott létre. Ugyanakkor a régi és új épület kapcsolata esztétikai szempontból is példaértékű.
Németországban, Potsdamban készített 8 ezer fős lakótelepet 5-11 szintes épületekkel.
1977-ben a Pollack Mihály Műszaki Főiskola tanára lett, ahol építészeti ismereteket, tervezést és rajzot tanított.
Diákkora óta foglalkozott rajzolással, festéssel - Martyn Ferenc rajziskolájában tanult. Egyetemi évei alatt is rendszeresen rajzolt, festett Pleidell János és Boros Géza festőművészek irányításával, ugyanakkor Ohmann Bélánál szobrászati stúdiumokon vett részt.

 

1957-ben Lantos Ferenccel és Tillai Ernővel közösen állított ki először Pécsett, majd számos egyéni kiállításon szerepeltek alkotásai a következő években Kaposváron, Székesfehérváron, Pécsett, Győrött, Kaposváron, Budapesten, Sopronban, Szombathelyen, Szentendrén, Mohácson és több alkalommal Pécsett.

 

Pogány Frigyes, aki Kiss Tibor művészetét elemző írásában kiemelte "valóban pompás, a lényeg kifejezesétől elszakíthatatlan színvilágát", és méltatta "rendkívül konstruktív, de mindig a valóságból kiszűrt grafikáit", a festészetét értékelve többek között a következőket írta:
"Kiss Tibor legszebb kompozíciói közül igen sok - festői átértékelésben - Pécs atmoszféráját sugározza, sőt e művekben a város sajátos élettartalma, benső lényege, lelke szólal meg.

 

A kompozíciók szervező rendje mély átélésből vetült a vászonra s ez az átélés egy építész lényeglátásáról tanúskodik. Festészet a javából, melynek tartalma a művészet örök mondanivalója, az ember, az élet. De úgy, olyan sajátos meghatározó erővel, ahogyan azt Pécs életvalóságából egy építész és festő egységbe fonódó, de műfajilag össze nem mosódó alkotó tevékenységéből megragadhatta és megjelenítette."Forrás:
www.butorgaleria.hu

A Vitalitas Galéria kiemelt médiatámogatói:

 

Beállítás kezdőlapként
|
Hozzáadás a kedvencekhez
|
Ajánlás e-mailben
|
Szerzői jogok

(c) 2004. Vitalitas Savariae Bt. Minden jog fenntartva.
Az oldal a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium támogatásával készült.

Designed & developed by
ISIS-COM & Y'SOLUTIONS & Kecskés Zoltán